SUŠAČKA REVIJA broj 101/102

 


izložba

HOMMAGE A DR JULIUS GLAX

Aleksandra Kućel Ilić

Punih je 95 godina prošlo od smrti dr. Juliusa Glaxa, koji zajedno sa svojom suprugom Herminom, počiva na opatijskom groblju, a zanimljive detalje iz života ovog čovjeka koji je zadužio Opatiju, te ga s razlogom nazivaju „ocem zdravstvenog turizma“ na ovim prostorima, istražila je njegova praunuka iz Ljubljane, prof. Duša Fichinger.
Iako je Opatija istinska kolijevka hrvatskog turizma, priče o velikanima, o posebnim ljudima punim energije koji su se u svoje vrijeme zauzimali da bi kvarnerska perla krenula putevima uspjeha, za sada se u turističke svrhe premalo koriste. Kako bi se to barem donekle promijenilo, Hrvatski muzej turizma u Opatiji nedavno je upriličio otvorenje izložbe Hommage à dr. Julius Glax, u Villi Angiolini, izložbu koju se moglo pogledati sve do početka travnja 2018. godine.


Dr. Julius Glax, reljef, gipsani odljev akademske kiparice Tatjane Kostanjević

Svi koji su došli na otvorenje imali su priliku upoznati gospođu koja je direktan potomak slavnog liječnika Glaxa – njegovu praunuku Dušu Fichinger, profesoricu slovenskog i njemačkog jezika iz Ljubljane. Dobro raspoložena i razgovorljiva profesorica je pred mnogobrojnom publikom, koju je oduševio taj podatak o srodstvu s dr. Glaxom, održala predavanje o svom pradjedu, čovjeku koji je ostavio duboke korijene u povijesti ovoga grada. O dr. Glaxu se, unatoč svemu što je učinio za Opatiju, ipak ne zna dovoljno. Profesor i liječnik Julius Glax bio je najzaslužnija osoba za razvoj Opatije u zdravstveno i kupališno središte, jedan od ključnih ljudi za nastanak Opatije kakvu danas poznajemo...
– Julius Glax bio je opatijski liječnik, glavni liječnik Sanatorija Južnih željeznica i austrijskog Crvenog križa. Bio je i član Povjerenstva Zdravstvenog centra u Opatiji te predsjedavatelj različitih društava i autor brojnih stručnih članaka i knjiga. Kao ravnatelj Zdravstvenog centra u Opatiji od 1899. do 1919. godine nadzirao je i upravljao izgradnjom infrastrukture potrebne za razvoj Opatije iz ribarskog mjesta u austrijsku „Nicu“.
Opatija je, kao turistički prvijenac na istočnojadranskoj obali, u početcima njegovala zdravstveni turizam na zasadima balneologije, popularne grane medicine od sredine 18. stoljeća, koja promovira prirodne ljekovite činitelje i blago podneblje.
Klimatsko-lječilišna destinacija aristokracije i viših društvenih staleža iz srednjoeuropskog prostora imala je dvanaest specijaliziranih sanatorija u kojima su radili liječnici svjetske reputacije, te brojne sadržaje koji su činili lepezu vrhunske ponude koja je tada uopće postojala.

Hrvatski muzej turizma predstavlja najmarkantniju figuru opatijske zdravstvene povijesti – liječnika Juliusa Glaxa, dugogodišnjeg upravitelja Lječilišta Opatija i predsjednika Lječilišnog povjerenstva koji je zadužio Opatiju, a i druga klimatsko-lječilišna mjesta na našoj obali koja su slijedila njezin primjer, poput Lovrana, Lošinja, Crikvenice, Hvara, Dubrovnika – stajalo je između ostaloga u materijalima Hrvatskog muzeja turizma.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana