SUŠAČKA REVIJA broj 101/102

 


more

PAROBROD BARO KEMENY - PAKAO U UTROBI BRODA

Slavko Suzić

Početak Prvog svjetskog rata 1914. godine obilježen je potonućem austro-ugarskog putničkog parobroda Baron Gauths, koji je naletio na minu kod Pule. Na brodu je poginulo 230 ljudi, među njima puno žena i djece. S tragedijom broda Baro Kemeny obilježavamo završetak Prvog svjetskog rata.

Veliki požar na parobrodu Baro Kemeny dogodio se u studenom 1918. godine, tijekom plovidbe od Boke kotorske do Splita. Uzrok požara i točan broj žrtava nikada nisu utvrđeni. Procijenjeno je da je stradalo više od 250 ljudi. Rat nije završen dok se god čovjek ne vrati svojoj kući.

Nakon poraza na balkanskom, a potom i na talijanskom bojištu, Austro-Ugarska je prestala postojati. Car Karlo I. abdicirao je 11. studenog 1918. u 11.00 sati, čime je službeno proglašen završetak Prvog svjetskog rata. Mađari su u Beogradu potpisali primirje, srpska vojska tijekom studenoga zaposjela je južnu Ugarsku te, na poziv Narodnoga vijeća Države SHS, 6. studenog ušla u Sarajevo, a 14. studenoga u Zagreb. Zbog talijanske agresivne politike, nakon nekoliko dana srpska vojska pozvana je da uđe i u Split.

Već 4. listopada 1918. godine kod Ohridskog jezera okupilo se oko tri tisuće mađarskih i nešto austrijskih vojnika s časnicima, pristiglih s arbanaško-makedonske fronte. Rečeno im je da je za njih rat završio i da idu svojim domovima. Krenuli su pješice, probijajući se po arbanaškim i crnogorskim vrletima. Nakon nekoliko dana mukotrpnog puta stigli su u Boku kotorsku, u čijoj se luci nalazio samo jedan brod, veliki transportni parobrod Baro Kemeny, društva Adria iz Rijeke. Brodom je zapovijedao Francuz Atge Louis Jacques iz Pariza. Brod su, naime, zaposjele savezničke snage, odnosno francuska mornarica, koja ga je koristila za prijevoz vojnih trupa po Jadranu.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana