SUŠAČKA REVIJA broj 101/102

 


iz arhiva

OSTAVŠTINA JEDNOG VREMENA KOJE SE NE BI SMJELO PONOVITI

Filip Kohn

Arminio Klein rođen je u Bratislavi u Slovačkoj (tada Austro-Ugarska) 1. rujna 1880. Otac mu se zvao Giusseppe a majka Giovanna, rođena Kohn. U Bratislavi se školovao i završio fakultet (ekonomiju i trgovinu); doktorirao je na trgovačkim znanostima. Nikada nije služio vojni rok zbog fizičke nesposobnosti. Dolazi u Rijeku te živi na adresi Splitska ulica 1. Svojim izborom postaje talijanski državljan. Ubrzo nalazi posao pri lokalnom Društvu plovidbe Adria kao zastupnik, te je do 1933. godine tamo zaposlen duže od trideset godina. U istupima i u stavu pokazuje se pristašom tadašnjega režima. Upisan je u Sindikat službenika. Zahvaljujući zaposlenju živi u odličnim ekonomskim uvjetima. U braku je s Alice Martoh.

U doba Monarhije, iskazivao je socijalističke tendencije, ali bez aktivnog sudjelovanja u politici. Izražavao je mađarske osjećaje i tada je bio protivan talijanskom elementu (u Adriji bijahu dvije grupe sačinjene od Židova i lokalnih osoba talijanskih elemenata, a između njih bilo je antagonizma. Poput svih Židova koji su tada naseljavali Rijeku bili su odani Austro-Ugarskoj Vladi, dakle suprotno onima koji su bili opozitori te iste vlade). Smatralo ga se inteligentnom osobom, dobrog moralnog ophođenja, impulzivnog, ali i refleksivnog karaktera, Mojsijeve vjere, kojoj je jako privržen. Dao je siguran dokaz političke trijeznosti, jer se dobro ponio u svakom smislu. Nije izgledalo da je bio upisan u Fašističku partiju.

Kao dugogodišnjeg člana tadašnje Židovske zajednice i njezinog upravnog vijeća na sjednici 17. ožujka 1935. Vijeće Židovske Zajednice Rijeka izabralo ga je za predsjednika Vijeća.
...

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana