SUŠAČKA REVIJA broj 101/102

 


klub sušačana

IZVJEŠĆE O RADU KLUBA SUŠAČANA

Vlasta Rainer

Protekla 2017. godina bila nam je posebno značajna jer je 11.travnja navršeno 25 godina od osnutka Kluba te smo taj jubilej obilježili svečanom akademijom i predstavljanjem 99/100 – tog broja Sušačke revije.

Svečana akademija održana je 1.prosinca u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a u kulturno-umjetničkom dijelu programa, koji je koncipiran kao „lijepa i zanimljiva riječka priča“, nastupili su poznati riječki  umjetnici,glazbenici i plesači, Fran Živković, nezaobilazni riječki Putokazi te Robert Funčić, Sandro Bastijančić, Nikolina Tomljanović. Scenografiju je osmislila Nisa Hrvatin. Svečanost je započela pjesmom Mom zavičaju, u izvedbi mladog i već nama dobro poznatog Frana Živkovića. Predsjednica Kluba Tamara Morić pozdravnim govorom zahvalila se na odazivu i istaknula značenje i povezanost 25. godišnjice postojanja Kluba i izlaska 100-og broja Sušačke revije, budući da časopis izlazi neprekidno od 1993.godine, počevši kao glasilo Kluba osnovanog godinu dana prije, 1992.godine, u vremenu Domovinskog rata. Bit osnivanja Kluba te ideju vodilju za pokretanje klupskog glasila, izražava riječima prof.dr.sc.Danka Pavešića, jednog od osnivača udruge i idejnog začetnika Revije, izrečenoj na osnivačkoj skupštini u Prvoj sušačkoj gimnaziji, koju uvijek iznova ponavljamo: „Suština i ideja vodilja nisu bile ništa drugo doli“, narasla potreba za tim da cijela okolina osjeti da u ovom gradu postoji građanska jezgra koja je ranije živjela europskim ritmom,poštivala pravila građanskog ponašanja  i uz to ,ostala vezana uz primorski kamen, uz svoj čakavski dijalekt i ponosna na vlastito stvaralaštvo i dostignuće.

Sušačka revija je vremenom vrlo brzo nadišla tematski sadržaje vezane za Sušak, te je proširivanjem tema  na područje Primorsko-goranske županije i šire okruženje prerasla u Glasilo za kulturu i društvena zbivanja Hrvatskog primorja, Kvarnerskih otoka i Gorskog kotara, kako stoji u podnaslovu, od broja 12 do danas. Sušačka revija profilirala se u časopis visoke književne kvalitete te postala prepoznatljivo i rado čitano štivo u cijelom primorsko-goranskom kraju, ali i puno šire, na području Hrvatske i inozemstva. Prema ocijeni  meritornih osoba iz hrvatskih kulturnih krugova, Revija je već duži niz godina jedan od najboljih riječkih proizvoda u kulturi i nakladništvu, postala je pravi riječki brand, a najbolji dokaz tome je da je Klub Sušačana na prijedlog Rektorata riječkog sveučilišta postala dobitnik nagrade Zlatna plaketa „Grb Grada Rijeke“ u 2015.g. za, citiramo, “dugogodišnje nakladništvo časopisa Sušačka revija i doprinos kulturnom razvoju i ukupnom boljitku društvene zajednice grada Rijeke“.

Predsjednica Kluba Tamara Morić, uručila je prof.dr.sc.Danku Pavešiću Zahvalnicu. Profesor je govorio o ideji nastanka i razvoju Sušačke revije. U nastavku programa glavni i odgovorni  urednik revije Alen Čemeljić predstavio je ovaj najnoviji jubilarni broj časopisa, a nakon toga Koraljko Pasarić u prvom dijelu  muzičkog programa najavljuje i predstavlja kantautora Roberta Funčića, Sandra Bastijančića, te Nikolinu Tomljanović, a u drugom dijelu Putokaze. Svojim visoko profesionalnim izvedbama ovi su nam umjetnici zaista osvježili našu svečanost, te im od srca zahvaljujemo,a to se osjetilo i po reakcijama odazvanih članova,koji su nakon završetka programa nastavili druženje u prostorijama Kluba.

Tamara Morić, Danko Pavešić, Alen Čemeljić i Spomenko Tomac bili su prisutni na tradicionalnoj prezentaciji novog broja Sušačke revije u Zagrebu, u prostorijama književnog kluba „Booksa“, 13. prosinca 2017. Moderatorica je bila gospođa Vesna Spinčić Prelog, te je ugodno druženje s našim, sada već malobrojnim Sušačanima iz Zagreba, potrajalo oko sat vremena.

Mjesec prosinac i konac godine uobičajeno je vrijeme za posjete našim umirovljenim članovima u domovima za starije i nemoćne. Domove Vitanova i Kantrida posjetili su Mirjana Delmestre, Spomenko Tomac, Smilja Bosnić i Aleksandra Zakarija. Naše se predstavnike dočekalo s radošću i veseljem, kao i uvijek. Od doma „VItanova“ pristigli su poklon paketi i čestitka kao znak zahvalnosti što ih se uvijek sjetimo i podijelimo „komadić“ našeg vremena sa njima.

Kao i svake godine,  nismo izostavili niti posjete grobovima preminulim članovima Kluba i progodno okitili njihova počivališta.

Početkom 2018.godine nastavili smo redovne aktivnosti postavljanja izložbi, predavanja i izleta, a Sonja Đula je ponovno pokrenula vođenje i aktivnosti u školi plesa koje će se održavati ponedjeljkom.Isto tako jednim tjedno sastaje se grupa za učenje engleskog jezika .

13.veljače 2018. otvorena je izložba podmorskih fotografija i radova u keramici Udruge Vali iz Kostrene. U programu otvorenja sudjelovao je zbor kulturno-umjetničkog društva Sklad iz Bakra, te smo dogovorili daljnju suradnju na obostrano zadovoljstvo. Početkom ožujka slijedila je zanimljiva izložba slika Zdenko Sila-akvareli,a od autorice izložbe Daine Glavočić saznali smo mnogo informacija o njegovom životu i radu.

U sklopu aktivnosti, u travnju održano je vrlo zanimljivo, edukativno i odlično posjećeno predavanje prema knjizi Riječka radnička naselja trojice autora (Glavočić-Malvić-Škunca), popraćeno grafičkim prikazima i izlaganjima sve trojice autora. Zanimljivost tematike i renomirani  autori i predavači, privukli su veći broj slušatelja zainteresiranih da saznaju detalje iz povijesti svojega grada koji su većini nepoznati.

Kraj zime i početak proljeća uvijek je znak da se krene na izlete,pa je tako i ovaj put Maja Doričić-Gorup osmislila i realizirala zanimljiv jednodnevni izlet u Stubičke Toplice i Zagreb uz posjet izložbi Vlahe Bukovca u Galeriji Klovićevi Dvori, te krajem travnja i početak svibnja izlet u Nacionalni park Krka, koji obuhvaća razgled i posjet Skradinu, Neumu, Orebiću, otoku Korčula, Splitu i Murteru, program prebogat i idealno osmišljen za tople proljetne dane.

Aktivnost se uobičajeno nastavlja pripremom za predstavljanje novog dvobroja 101/102 Sušačke revije 1. lipnja 2018.u HKD-u na Sušaku.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana