SUŠAČKA REVIJA broj 101/102

 


glazba

POPULARNE PJESME GRADA KOJI TEČE - NEPRESUŠNO... (2. DIO)

Koraljko Pasarić

Toliko je broj vrhunskih pjesama, stihova, autora, solista i izvođača o nama najdražem gradu - Rijeci, da ih  je teško sve i nabrojiti, a kamoli napisati suvisli i nadahnuti tekst o toj temi u okviru prostora koji ti omogući jedno dragocjeno glasilo za kulturu, kao što je to Sušačka revija.

U prošlom dvobroju  (S. R. 99/100) podsjetili smo tek na dio tog dragocjenog kulturnog audio-vizualnog blaga brojnih generacija, koji, ispunjen emocijama i slatko-gorkim sjećanjima, govori o najrazličitijim aspektima života grada Rijeke, riječke regije i našeg zavičaja.

Iz intrigantnih i tajnovitih prostora grada izranjaju autori i glazbenici svih mogućih glazbenih pravaca, koji će progovoriti o gradu i podariti nam brojne nove zvučne slike…

Sa zadovoljstvom sada nastavljamo tu (ne)zahvalnu avanturu…

„Riko moja“ pjesma je koja već više od 50 godina ima svoje mjesto na sceni naše popularne glazbe, kroz različite generacije, različitim intenzitetom kroz desetljeća. Krenula je u izvedbi legendarnog Dua sa  Kvarnera s festivala MIK 1965. godine. I mada je Duo sa Kvarnera imao doista nebrojeno hitova kroz desetljeća svog djelovanja  (50-e 60-e, 70-e…) „Riko moja, Riko grade“ prisutna je čak i danas u posebnim ili prigodnim emisijama i Hrvatskog radija-  Radija Rijeke.
 

RIKO MOJA / Duo sa Kvarnera

'spod Trsata s one druge bande

Gdi Ričina piva tihi poj

Di su cure lipe ka jirlande

Tu nan živiš lipi grade moj

 

Riko moja, Riko grade

Luko mila rojena

Lipa ti je mladost tvoja

Riko moja voljena

 

U tebi divojke mlade

Lipe kano lipi cvit

Riko moja, Riko grade

Ča ga nima celi svit

 

Ča su vredni ričanski mladići

Kad na moru bjesni fortunal

I kuražni mladi mornarići

Kad luduje, kad luduje val

 

Riko moja, Riko grade

Grudo mila rojena

Lipa  ti je mladost tvoja

Riko moja voljena

 

U tebi divojke mlade

Lipe kano lipi cvit

Riko moja, Riko grade

Ča ga nima celi svit

„Rijeka“ - grupe Paraf jedna je od ključnih pjesama prvog razdoblja djelovanja ovih prvoboraca riječke, hrvatske, a i šire punk-scene s kraja 70-ih godina prošlog stoljeća. Upravo ovih dana obilježena je i četrdeseta obljetnica prvog službenog nastupa Parafa, u  svečanoj dvorani Circola - Zajednice Talijana u Rijeci, 22. ožujka 1978. Na toj „Večeri riječkog rocka“ nastupili su još i grupe Taurus, Azimut i Gea u jazz i sinfo-tonovima s nizom vrsnih glazbenika – Joškom Serdarevićem,  Davorom Toljom, Vladom Gašparovićem, Gastonom… No sve je ostalo u sjeni jednog novog, agresivnog i razarajućeg punk trija. Dobra pozicija na balkončiću u prekrcanoj dvorani pružila mi je to zadovoljstvo i delikatnu čast da u eteru Radio Rijeke idući dan preciznije izvijestim o tome kako su pucale neobarokne štukature i tresli se lusteri u mahnitom ritmu punk rocka nekakvog čudnog (i čudesnog) trija…

„Rijeka“ je bila izuzetno popularna i neizbježna na nizu nastupa najznačajnijeg riječkog punk-banda, a našla se logično i na A strani njihovog prvog singla uz pjesmu „Moj život je novi val“ na B strani. Uz pjesmu Rijeka vezuje se i jedna naknadna jasna konotacija: pjesma je nedvojbeni plagijat – preciznije: nepotpisani prepjev pjesme „Chinese Rocks“ Dee Dee Ramonea – Richarda Hella, u izvedbi Johnny Thundersa & The Heartbreakersa, te kasnije The Ramonesa.

Još bizarnije je da to nije nimalo diralo ni razotkrivene „krivce“, kao ni publiku, pa ni širu javnost. Jer je pjesma u svojoj cjelini bila jača od „istine“. Zaraznom energijom u pravo vrijeme, na pravom mjestu nadvladala je sve što je bilo protiv nje… A „punkoidima“ je ta „kontroverznost“ možda, još i više pojačala razornost i značaj. Sve ostalo su bile nebitne sitnice i jalnost „onih drugih“. Paraf je u raznim svojim fazama djelovanja imao niz značajnih autorskih pa i hitoidnih uradaka tako da je ova autorska dvojbenost bila vremenom sve manje bitna. Pjesma „Rijeka“ ostala je i do danas snažan audio- spomenik jednom vremenu, prostoru i gradu.
 

Rijeka / Paraf

Živim u Rijeci
U divnome gradu
Živim u rupi
Najživljoj u Jugi

Šminkerica kurvi
Pijanica lupeža

Frikova i punkera
Pun je grad

 

Rijeka boluje
Rijeka je zaražena
Zarazila je šminka
Zarazio je Trst

Cipelice košuljice
Odijela čizmice
Made in Italy
Made in France

...

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana