SUŠAČKA REVIJA broj 103/104

 


rock

RI ROCK FESTIVAL, PRVO IZDANJE

Velid Đekić

Ovogodišnje, sada već 40. izdanje najdugovječnije smotre gradskih rockerskih snaga u Hrvatskoj, vuče za rukav da se prisjetimo prvog poglavlja toga riječkoga rock-serijala, koji je na svoj način pomogao da se Rijeka oboji, da ne kažemo brendira, tonovima toga pop-glazbenog žanra.

Kada se ono dogodilo? Tko je na njemu nastupio? Tko je ponudio svoja organizatorska leđa? Štoviše, učinio to tako dobro da je sve postalo temeljem nečega za što se ni u najmaštovitijim organizatorskim snovima nije smjelo pomisliti da bi moglo dogurati do brojke 40?


Plakat Prvog Ri rocka (snimio Velid Đekić)
 

 Ma kako to naknadno zvučalo, već prvi Ri rock festival bio je događaj organiziran na visokoj razini. Možda u Rijeci i najvišoj, doslovce, s obzirom na podatak kako je festival zakuhan na koti visoko iznad najvećeg dijela grada, na Trsatu, u Dvorani mladosti ! Premda je bila podignuta imajući na umu ponajprije neglazbene, sportske potrebe grada i premda se nju (blago rečeno) nikad nije smatralo uzor-zdanjem sa stajališta akustičkih očekivanja, Dvorana mladosti od svojih prvih dana (1977) funkcionira kao standardan gradski prostor za rockerske predstave. Ike & Tina Turner, Suzi Quatro, Procol Harum, Dr. Feelgood, Matchbox, Godfathers i ostali inozemni izvođači, rame uz rame s imenima s domaćih ili susjednih zemljopisnih koordinata, poput Buldožera, Laibacha, Leba i soli, Gorana Bregovića, Indexa, Azre, Đavola, Majki i ostalih imena, potvrdili su Dvoranu mladosti kao koncertni prostor kapacitetom primjeren za izvođače srednjeg, možda i razmjerno većega tržišnog dosega.

Usporedno s tako profiliranom aktivnošću, Dvorana mladosti je vrlo brzo prestala biti točkom koncertnih druženja samo s gostujućim imenima, te otvorila vrata gradskim autorsko-izvođačkim snagama. Jedno od ključnih poglavlja takve strategije ispisano je 11. ožujka 1979. godine. Tog je datuma Dvorana mladosti postala mjestom održavanja festivala Ri rock, ne sluteći kako će tim potezom povući lokalnoga rockerskog vraga za rep.

Festival VIS-ova kao Ri rock prije Ri rocka

Nije bez važnosti, pa ni zanimljivosti za ovdašnju pop-kulturu, a malo je znano: ono što se dogodilo u osvit proljeća 1979. u Dvorani mladosti imalo je u gradu na Rječini neku vrstu festivalskog prethodnika. Riječ je o manifestaciji manje-više identična profila, a sve su različitosti među njima takve da ih se može uvrstiti u rubriku koju se u odgonetačkim revijama naziva „Pronađite razlike između dva crteža“, dakle sitne i nebitne, odnosno tu su samo za oštro oko. Osim možda jedne, koja se svodi na razlike među generacijskim protagonistima, čime se hoće kazati kako je u slučaju prethodnika na djelu istovrsna manifestacija u organizacijskoj režiji ranije, prve riječke rock-generacije, one iz šezdesetih. I tada mjesto održavanja nije bila Dvorana mladosti, nego dvorana Neboder u današnjemu Hrvatskom kulturnom domu.

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana