SUŠAČKA REVIJA broj 103/104

 


sport

VELIKA VICTORIA (UZ 110-GODIŠNJICU VICTORIJE IZ SUŠAKA)

Eduard Hemar

Ove godine sušački sport slavi nekoliko velikih jubileja. Da se podsjetimo na njih - 130-godišnjicu osnivanja Primorskog planinarskog društva (1888.), 110-godišnjicu osnivanja Srednjoškolskog sportskog kluba Victoria (1908.), 90-godišnjicu osvajanja prve olimpijske medalje, Dragutina Ciottija (1928.), i 70-godišnjicu osnivanja Sportskog društva Primorje (1948.). Svi ti jubileji govore o iznimno bogatoj i slavnoj prošlosti sušačkog sporta. Ipak ako treba izdvojiti posebno značajan jubilej, onda je to svakako 110-godišnjica Victorije. Prilika je to da predstavimo kronologiju slavnog kluba od osnutka 1908. do ponovnog pokretanja nakon II. svjetskog rata 1945. pod novim nazivom. Osvrnut ćemo se na mnoge ljude i događaje koji su obilježili povijest Victorije, ali i sušačkog sporta u cjelini u njegovom zlatnom razdoblju.


Pioniri sušačkog plivanja Rudolf - Rudi Reš, Drago Krišković i Viktor - Vitomir Vranić

Razlozi osnivanja Srednjoškolskog sportskog kluba Victoria

Početkom XX. stoljeća Sušak, tada zasebna općina, dijeli sudbinu sa susjednom Rijekom. Za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije jaka mađarizacija i prikriveni talijanski irindetizam imali su za posljedicu želju Hrvata sa tog područja da osnivaju vlastita kulturna i sportska društva radi očuvanja nacionalnog identiteta. Rijeka je tada imala velik broj sportskih društava s mađarskim, talijanskim i njemačkim nacionalnim predznakom. Površni poznavatelj lokalnih zbivanja mogao je steći dojam da bar kada je sport u pitanju, Hrvata i ostalih južnoslavenskih naroda na tom prostoru uopće i nema. Sušak, koji je tada bio u nešto boljoj poziciji jer je u njemu živjelo uglavnom domaće autohtono stanovništvo, bio je predvodnik prohrvatskih ideja. Zbog toga je u Sušaku 1888. osnovano Primorsko planinarsko društvo, koje se transformiralo 1903. u Primorski sokol, a nekoliko godina kasnije u Hrvatski sokol SušakRijeka. Bio je to poticaj i drugim mladim ljudima da počnu osnivati sportska društva, uglavnom nogometna.
...

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana