SUŠAČKA REVIJA broj 103/104

 


poplave

GRAD KOJI TEČE

Slavko Suzić

Rječina, ta na momente hirovita rijeka, dugo već daje svoju vodu Rijeci, a riječkoj industriji energiju, posebno Tvornici papira koja se opskrbljivala vodom ugrađenim akvaduktima na Marganovu. Ali je bila kobna i razorna. Vrlo stari, visoki, čvrsti i dobro izgrađeni zidovi njena korita ukazuju na predostrožnost i što su poduzimane u svoje vrijeme kako bi je zadržali u svome koritu. Međutim, u povijesti Rijeke i Tvornice papira događalo se da je vodena stihija bila jača i opasnija nego što je čovjek predviđao, pa nisu pomogle ni poduzete mjere obrane. Opisat ćemo nekoliko izljeva Rječine, što je opomena sadašnjim i budućim generacijama da ne zaborave da im je Rječina uvijek i potencijalna opasnost.


Poplava Rječine u krugu Tvornice papira od 26. do 28. listopada 1885.

Rječina je 10. i 11. studenog 1852. godine naglo nabujala i izlila se na tlo Tvornice papira. Nanesena je ogromna materijalna šteta, uništena velike količine gotove robe i sirovina, a strojevi su morali biti djelomično demontirani. Proizvodnja je privremeno stala . Bila je to prva velika nesreća za 30 godina postojanja Tvornice.

Iznenada 18. studenog 1883. godine Rječina je opet nabujala, izlila se u svome donjem toku i poplavila Tvornicu papira. Znatno su oštećene zgrade i strojevi. Srušen je i most preko Rječine, izgrađen samo pet godina ranije. Uništene su cijevi za dovod čiste vode u Tvornicu. Proizvodnja je obustavljena na duže vrijeme. Obnova je tražila velika ljudska odricanja i znatna novčana sredstva. Štete su bile tako velike da se čak postavljalo pitanje – da li uopće obnoviti Tvornicu. Ipak je obnovljena i modernizirana. Poduzete su veće mjere osiguranja i sagrađeni jaki i visoki zidovi kod neposredne obale Rječine, naročito u gornjem dijelu tvorničkog prostora gdje se tada nalazila glavnina strojeva i objekata. Ti zidovi i danas čvrsto stoje.

Iz sačuvanih fotografija koje se nalaze na zidu upravne zgrade JVP Grada Rijeke može se zaključiti da je Tvornica papira doživjela poplave 26.-28. listopada 1885. godine, kao i 1886. godine. Nema pisanih podataka, ali fotografije ukazuju na ozbiljnost događaja koji su vjerojatno oštetili ovu tvornicu.

Prva fotografija prikazuje poplavu Rječine u krugu Tvornice papira od 26.-28. listopada 1885. godine. Riječki su vatrogasci četiri dana i noći nadljudskim naporima spašavali vodenom bujicom ugroženo područje Grohovo i „Mlinove“, izvorni naziv za područje od Školjića do Tvornice papira.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana