SUŠAČKA REVIJA broj 103/104

 


klub sušačana

IZVJEŠĆE O RADU KLUBA

Vlasta Rainer

Kao najvažniji događaj za Klub Sušačana, nakon kojeg je započela ljetna stanka, bilo je obilježavanje 25 godina izlaženja Sušačke revije na prezentaciji novog dvobroja 101/102, u HKD-u na Sušaku 1. lipnja 2018. godine. Na toj manifestaciji kao gosti zabavljači nastupili su članovi Mješovitog pjevačkog zbora Sklad iz Bakra pod umjetničkim vodstvom profesorice Nine Simčić, koji djeluje u sklopu istoimenog kulturno-umjetničkog društva. Izveli su dva muzičko-recitatorska bloka i zabavili kratkim šaljivim pričama na bakarskoj čakavštini, iz pera Desimira Širole, a u izvedbi članica zbora gospođe Sonje Winter i Karmele Klepac.


Otvorenje izložbe Moj kraj, autorice Tatjane Švalba-23.10.2018. u prostorijama Kluba

Voditelj programa Nenad Gudac pozvao je predsjednicu Kluba Tamaru Morić da se obrati prisutnima. U svojem govoru istaknula je koliko je važna 25. obljetnica neprekidnog izlaženja časopisa čiji smo nakladnici. Uz mnoge poteškoće tijekom tog perioda susrećući se sa raznim nedaćama, posebice financijskim, nije se posustalo, te smo sretni i ponosni da je nakon skromnih početaka kao glasilo Kluba izrastao u pravi književni časopis. Predsjednica je istaknula značajnu ulogu jednog od osnivača Kluba, idejnog začetnika i pokretača izlaženja Sušačke revije, prof. dr. Danka Pavešića. Okupivši oko sebe grupu tada mladih, još nepriznatih riječkih književnika, novinara i povijesničara umjetnosti, željnih rada i dokazivanja, osmislili su osnovni koncept časopisa koji se tijekom vremena nadograđivao i mijenjao na bolje. Dr. Danko Pavešić odgovorni je urednik Sušačke revije od prvog broja pa sve do broja 101/102, kada se zbog osobnih i zdravstvenih razloga zahvalio na toj vrlo odgovornoj i zahtjevnoj dužnosti.

Od dvobroja 103/104 ulogu glavnog i odgovornog urednika obavljat će Alen Čemeljić. Tamara Morić je istaknula veliki doprinos profesorice Dušanke Starčević čija je stručnost u lektoriranju tekstova neizmjerno doprinijela kvaliteti časopisa koji se, prema ocjeni mnogih meritornih osoba iz hrvatskih kulturnih krugova profilirao u časopis visoke književne kvalitete.

Koliko je izlaženje Revije cijenjeno dokaz je i to što je za to dugogodišnje nakladništvo Klub nagrađen 2015. godine Zlatnom plaketom Grb Grada Rijeke.

U nastavku programa nakon muzičke točke Zbora, ovaj put iznimno zbog spriječenosti urednika Alena Čemeljića, sadržaj novoizašlog broja prezentirala je Daina Glavočić, članica Uređivačkog kolegija i dugogodišnja autorica brojnih tekstova u našoj reviji.

Po završetku programa Nenad Gudac pozvao je na nastavak druženja u prostorije Kluba, uz zakusku koju smo priredili u suradnji s hotelom Kontinental.

Aktivnosti Kluba nakon ljetne stanke nastavile su se organizacijom izleta koje oduvijek vrlo uspješno osmišljava Maja Doričić Gorup, pa se tako realizirao dvodnevni izlet u Budimpeštu i jednodnevni u Aquileiu uz posjet Grotti Gigante.

U dijelu aktivnosti postavljanja izložbi, u mjesecu listopadu, samostalno izlaže slike zavičajnih motiva u tehnici akril na platnu, autorica Tatjana Švalba, članica likovne udruge Matulji, pod nazivom Moj kraj.

Također se nastavljaju aktivnosti škole plesa pod vodstvom Sonje Đule i tečaj engleskog jezika za članove. Pripremamo se za slijedeću Izbornu skupštinu i veselimo susretu na koncu godine.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana