SUŠAČKA REVIJA broj 103/104

 


izložba

GUSTAV MAHLER SKLADAO JE 4. SIMFONIJU U OPATIJI

Luka Nalis

U Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji u tijeku je izložba pod nazivom: „Gustav Mahler 4. simfoniju skladao je u Opatiji” pa vrijedi nešto reći o korelacijama Gustava Mahlera i Opatije. U vrijeme kada je Gustav Mahler dolazio u Opatiju, ona je bila elitno lječilište koje je svoju reputaciju gradilo prvenstveno na zimskom turizmu. Gustav Mahler je u nekoliko navrata posjetio Opatiju, bio je čovjek koji je zagovarao zdrav život i vegetarijanstvo, ali naporni nastupi i putovanja uzeli su svoj danak i Mahleru narušili zdravlje. Opatija je na skladatelja djelovala i više nego inspirativno, zadivila ga je njezina klima, ljepota i vrhunski smještaj.

Austrijski skladatelj i dirigent Gustav Mahler jedan je od najizvođenijih skladatelja velikih simfonija na koncertnim podijima diljem svijeta. Rođen je u Kalištu u Republici Češkoj 7. srpnja 1860. godine a preminuo je u Beču 8. svibnja 1911. godine. Bio je najcjenjeniji dirigent svoga vremena, čovjek izuzetne radne energije i umjetničke produktivnosti, a tijekom života najviše se istaknuo kao ravnatelj Bečke državne opere koju je podigao na nivo na kojem se nalazi danas, a riječ je o repertoarno najraznolikijoj opernoj kući na svijetu. Danas je Bečka državna opera prepuna publike svaku večer, a unatoč izuzetno skupim ulaznicama, redovno se traži ulaznica više. U šetnji velebnim zdanjem državne opere na svakom koraku mogu se vidjeti amblemi Gustava Mahlera, od statua i poprsja pa do male dvorane „Gustav Mahler” u kojoj Bečka filharmonija redovito komorno muzicira. I cijela Austrija na različite načine odiše glazbom Gustava Mahlera, pa primjerice, Salzburške svečane igre iz godine u godinu redovno imaju na repertoaru upravo Mahlerove simfonije.

Ovogodišnji festival započeo je 22. srpnja drugom simfonijom, „Uskrsnuće”, Gustava Mahlera u izvedbi Bečke filharmonije, kojom je ravnao jedan od najistaknutijih dirigenata današnjice Andris Nelsons. U koncertu su uz Bečku filharmoniju sudjelovali i neki od najpoznatijih svjetskih solista, poput mezzosopranistice Ekaterine Gubanove, te zbor Bečkog pjevačkog društva.

Gustav Mahler rodio se u Češkoj u obitelji od četrnaestero djece od kojih je samo šestero preživjelo rano djetinjstvo. Nedugo nakon rođenja zajedno s roditeljima seli u Moravsku, a s vremenom roditelji primjećuju Mahlerov glazbeni talent te on kao šestogodišnjak počinje svirati klavir. 1865. godine s nepunih šesnaest godina, primljen je na Bečki konzervatorij, gdje je učio glasovir i kompoziciju, a tri godine kasnije studira na Bečkom sveučilištu u klasi Antona Brucknera, još jednog važnog skladatelja u povijesti glazbe, poznatog po svojim velebnim simfonijama. Uz glazbu studira povijest i filozofiju, kako bi postigao intelektualnu širinu. Kao dirigent debitira 1880. godine u ljetnom kazalištu u Bad Hallu, odakle kreće na dirigentski put po slavnim opernim kućama. Između ostalog nastupao je i u Ljubljani u koju je bio prisiljen otići nakon što ga je Zagreb odbio zaposliti. Godine 1887. prvi put ravna tetralogijom Richarda Wagnera Prsten Nibelunga, što predstavlja poseban umjetnički izazov za svakog dirigenta. U dobi od 37 godina Gustav Mahler preuzima vođenje Bečke državne opere, a to se mjesto do tada smatralo „carskim” položajem na kojem nije smio biti Židov. Mahler nije bio praktični vjernik pa se preobratio na katoličanstvo i tako je počela era Gustava Mahlera na bečkom Opernringu.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana