SUŠAČKA REVIJA broj 105/106

 


naši ljudi

MILUTIN BARAČ

Slavko Suzić

(1849.-1938. – 170 godina od rođenja)

Milutin Barač rođen je na Valentinovo 14. veljače 1849. u selu Paukovac, nedaleko Donje Zeline, u obitelji Franje i Matilde Barač. 1860. godine dolazi sa roditeljima u Zagre,b gdje završava osnovnu i srednju školu (realku), dobiva stipendije od Kraljevske zemaljske vlade u Zagrebu, te odlazi u Beč gdje završava višu tehničku školu. Godine 1876. upisuje kemijsko-tehničku školu u Grazu, ali školovanje završava u Beču, gdje je s odličnim uspjehom diplomirao na specijalnom odsjeku kemije. Odlazi kao dragovoljac u vojsku, a zatim radi kao inženjer kemije u raznim industrijskim austougarskim društvima. Radio je u poznatoj kemijskoj tvornici Wagenmann u Beču i pronašao postupak dobivanja čistog cerezina (parafina) iz zemnog voska i taj je postupak patentirao. Oduvijek je želio da se kao kemičar zaposli u Hrvatskoj tako da se javlja 1875. godine na natječaj za profesora kemije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ali nije primljen s obrazloženjem: M. Barač je radio kao kemičar u tvornici Wegenmann u Beču, prema tome bavio se posebno praktičnim radom, što mu ne daje kvalifikacije za univerzitetskog profesora.

Osim toga nije priložio nikakve podatke o svom znanstvenom radu. Ovo je bitna karakteristika Milutina Barača. Bio je izraziti talent za rješavanje praktičnih problema, a napisao je samo deset radova u cijelom životu.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana