SUŠAČKA REVIJA broj 105/106

 


izložba

„BIO JEDNOM JEDAN CAR“

Luka Nalis

Carica Sissi, japanska princeza, austro-ugarski car, afrički, njemački i bugarski pripadnici carskog staleža ..sva silna plejada plave krvi posjećivala je Opatiju i oduševljavala se prirodnim ljepotima i osebujnoj arhitekturi. Što su jeli, gdje su se šetali, a tko se sve kupao i sunčao – možete doznati u najnovijoj spektakularnoj izložbi Hrvatskog muzeja turizma pod nazivom Bio jednom jedan car.

Brojni gradovi i mjesta ponose se vlastitom slavnom prošlošću i trude se što je uspješnije brendirati kako bi od nje stvorili prepoznatljiv turistički proizvod.

Potrebno je samo prstom prijeći po globusu i vidjeti mnoge primjere spomenute prakse, bilo da je riječ o rumunjskom grofu Drakuli ili brendiranju Modene iz koje je porijeklom najveći tenor svih vremena Luciano Pavarotti. Iako čini se, kako Modena nije u potpunosti brendirala tu činjenicu gdje se rodio slavni tenor.

Također se često može čuti kako se turistima nude raznorazne priče o slavnoj prošlosti, iako nisu do kraja istražene niti su provjerene. Ljudi vole legende, pa sigurnost je li nešto zaista bilo tako ili nije, ostaje manje bitna.


Carica Elizabeta (Sissi)

Ne samo da se prepričavaju legende sa zavodljivim imaginarijem, već se izmišljaju i povijesne osobe, a sve u svrhu profita u jednoj od najvitalnijih gospodarskih grana u svijetu – turizmu.

Grad Opatija kao kolijevka hrvatskoga turizma nema takav problem, ona naime ne treba izmišljati slavnu prošlost kako bi privukla turističke mase, iako gradske vlasti, moramo primijetiti, nisu u potpunosti, iskoristile bogatu prošlost u turističke svrhe.

Hrvatski muzej turizma sa sjedištem u Opatiji posljednjom je izložbom Bio jednom jedan car oživio upravu tu slavnu opatijsku prošlost, ponajprije zahvaljujući samim autorima izložbe Jan - Berndu Urbanu i Gabrijeli Krmpotić Kos, uz svesrdnu podršku dr. sc. Wilfrieda Holleisa, vlasnika luksuznog hotela Miramar koji se nalazi na opatijskoj rivijeri.

Naime, do sada se nije dovoljno ukazivalo na vrijeme kada je Opatija bila elitno zimsko odmaralište aristrokrata tadašnje Europe, posebice u razdoblju Austro-ugarske monarhije, kada doživljava svoj vrhunac kao mjesto liječilišnog turizma.

Jan-Bernd Urban vrhunski je poznavatelj opatijske prošlosti te britak analitičar današnjice i posjeduje veliku zbirku starih razglednica ovih krajeva, te ujedno predstavlja idealnog autora za ovakvu iznimno vrijednu i atraktivnu izložbu.

Urban, naime, posjeduje mnogo vrijednih saznanja o caricama i carevima koji su posjetili Opatiju, a osim esencijalnih povijesnih činjenica prepun je takozvanih povijesnih štikleca (kako bi se to agramerski reklo), koji mogu zabaviti čitatelje i posjetitelje te ih zaintrigirati na daljnja istraživanja.

Gotovo svi članovi obitelji Habsburg posjetili su Opatiju, ali ne samo tjedan dana, koliko se u prosjeku zadržavaju današnji gosti, nego i po šest mjeseci. Bilo je to vrijeme kada se nije tako brzo živjelo kao danas.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana