SUŠAČKA REVIJA broj 105/106

 


sport

NK ORIJENT, STOLJETNI SLAVLJENIK I PONOS SUŠAKA

Marinko Lazzarich

Povodom stote godišnjice osnutka Nogometnoga kluba Orijent (1919.) donosimo ulomak iz klupske monografije u nastanku.

Burne sedamdesete godine

 Sedamdesetih godina prošloga stoljeća riječka je fizička kultura okupljala više od 29.000 aktivnih sportaša koji su djelovali u sklopu 240 sportskih organizacija. Dobar ekonomski rast riječke privrede odražavao se na socijalne i druge djelatnosti u gradu. Razdoblje je to izgradnje ključnih sportskih objekata na raznim gradskim lokacijama.

U sklopu obilježavanja 50 godina Nogometnog saveza Jugoslavije 17. veljače 1970. godine održana je svečanost na kojoj su dodijeljene plakete i priznanja zaslužnim ustanovama, klubovima i pojedincima s riječkog nogometnoga područja. Orijent je dobio Specijalnu zlatnu plaketu NSJ.


Orijent u Zagrebu 1973.
Gornji red: Žiković, Brnelić, Škrtić, Celić, Klevisar, Čalović;
čuče: Čohar, Veljačić, Volf, Kovačić i Malvić

U prvenstvenoj 1970./1971. godini Riječani su mogli pratili dvoboj gradskih rivala u drugoligaškoj konkurenciji (Druga liga, zapadna skupina). Rijeka je vodila glavnu riječ na drugoligaškom zapadu, sloveći kao veliki favorit za osvajanje prvoga mjesta. Liga je obilovala kvalitetnim klubovima. Uz riječke klubove natjecali su se Ljubljana, Željezničar (Maribor), Mura (Murska Sobota), Varteks, zagrebački klubovi Jedinstvo, Metalac, Trešnjevka i Zagreb, Karlovac, Rovinj, Šibenik, Split, Rudar (Ljubija) i Jedinstvo (Bihać). Orijent je odigrao solidno, završivši prvenstvo na kraju na osmom mjestu. Vižljasti Zoran Volf bio je prvi strijelac momčadi – s 10 postignutih pogodaka. Rijeka je osvojila prvo mjesto i mogućnost proboja u najviši razred, a iz lige su ispali Rovinj i Metalac (Zagreb).

U poluzavršnici regionalnoga Kupa Orijent je eliminirao Lokomotivu rezultatom 1:0. U finalu je pak Rijeka eliminirala Orijent pobijedivši s 3:0. Bijeli su tako uzvratili crvenima za poraz u Kupu godinu dana ranije. Nažalost, dogodile su se nemile scene: Rijekin daroviti krilni napadač Vinko Srok, inače redoviti strijelac u gradskom derbiju, sukobio se sa svojim čuvarem Haramijom, suigračem iz juniorskih dana. Nakon naguravanja sudac je obojicu isključio iz igre. Zbog visokih tenzija i grubih startova trener Orijenta Đalma Marković odbio je po završetku susreta pružiti ruku svom kolegi Ilijasu Pašiću.

U tom su razdoblju s Kantride u pravcu Krimeje krenuli Škrtić, Celić, Tomić, Malvić i Čalović, a u suprotnom smjeru odlaze Bobić, Cukon, Goran Kovačić, Volf i Čohar.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana