SUŠAČKA REVIJA broj 105/106

 


gorski kotar

KAKO SU SE VOZILI NAŠI STARI

Marinko Krmpotić

Danas je žvot bez automobila nezmisliv. To prijevozno sredstvo u uvjetima današnjeg načina života predstavlja potrebu bez koje bi često bilo nemoguće funkcionirati. Zato se danas najčešće i ne postavlja pitanje imaš li automobil, već koji auto imaš. No, nije uvijek bilo tako. Postojala su vremena kad je posjedovati automobil bio luksuz, a oni rijetki koji su vozili to „čudo na četiri kotača“ imali su poseban status i ugled. Nisu ta vremena ni tako davna jer je još šezdesetih godina prošlog stoljeća automobil bio više iznimka, no pravilo, ali prava atrakcija automobil je, bar za nas u Hrvatskoj, bio je negdje između dva svjetska rata. Tad je pojava automobila u bilo kom gradiću ili mjestašcu Hrvatske zaista bila prava atrakcija. Naravno, ti rijetki trenuci obično su bilježeni foto kamerom i te fotografije starih automobila iz nekih davnih vremena uvijek djeluju nekako posebno, neobično, nostalgično...

Baš stoga pažnju je nedavno privukla knjiga Povijest cestovnih vozila Gorskog kotara koju su za tisak priredili delnički zaljubljenici u povijest – Boris Pleše i Željko Laloš. Ova knjiga obrađuje, kako se konstatira u predgovoru, „povijesni razvoj motorizacije u Gorskom kotaru i povijest Oldtimer kluba Delnice 1995. i na jednom je mjestu ponudila niz vrlo korisnih podataka, fotografija i faksimila dokumenata vezanih uz povijest automobilizma i motociklizma na goranskom području. Tako su, primjerice, navedeni podaci o tome tko je i kada u pojedinim goranskim mjestima imao prve automobile i motorkotače te koje su marke bili, progovoreno je o prvim važnijim cestovnim poduzećima u Gorskom kotaru (Klobučar i sinovi, Taksimetri Delnice) i autoprijevoznicima (Ivan Žauhar, Andrija Rački, Franjo Majnarić Jegetov, Franjo Mihelčić...) te je naveden niz zanimljivosti vezan uz automobilizam i motociklizam.

Primjerice, prvi automobil u Hrvatskoj, piše u ovoj knjizi, bio je marke Benz i u Hrvatsku ga je dovezao grof Marko Bombelles, a u Gorskom kotaru prvi se automobili javljaju 1907. godine, i to zahvaljujući vlasnicima varaždinske tvornice stolica Mundus, koja je u Vratima imala svoj pogon. Varaždinci su, navodno, do Delnica stigli vlakom koji je prevezao i njihove automobile marke Opel te su odlučili od Delnica krenuti u avanturu. Najprije Lujzijanom, a potom i Karolinom, oni su stigli do svoje tvornice u Vratima, što je bio događaj o kojem su kasnije Vratarci godinama pričali.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana