SUŠAČKA REVIJA broj 105/106

 


obljetnice

ČEŠKA BESEDA

Boris Perović

Značajan jubilej slave pripadnici češke manjine u Rijeci ove godine – 25 godina djelovanja Češke besede, udruge kroz koju su se afirmirali kao jedna od najaktivnijih nacionalnih manjina na Kvarneru i kroz koju čuvaju svoju bogatu kulturnu tradiciju. Češka beseda osnovana je 17. rujna 1994. godine, točno 80 godina nakon osnivanja prve Češke besede u Rijeci. Međutim, tadašnja udruga nije dugo djelovala, Prvi svjetski rat prekinuo je svaku njezinu aktivnost.

Prije 25 godina Česi u Rijeci su se organizirali u udrugu u kojoj je marljiv rad i te kako vidljiv, a sve u želji da od zaborava otrgnu svoj materinji jezik i običaje i da se čvrsto povežu uz svoju pradomovinu Češku. O počecima Češke besede u Rijeci najviše može reći Franciska Fanika Husak, danas vitalna 83-godišnjakinja, koja je na čelu udruge bila punih 20 godina, da bi nedavno mjesto predsjednice prepustila svojoj kćerki Snježani. Gospođa Husak je rodom iz Končanice, mjesta nedaleko Daruvara gdje je najveće središte češke manjine u Hrvatskoj. U Rijeku je doselila 1972. godine sa suprugom Jaroslavom, također češkog porijekla, i, kako sama kaže, odlično se ovdje snašla i prihvatila Rijeku kao svoj grad.


Svake godine u Rijeci se održava festival zborova Čeških beseda u RH Krajanske zpevanky

- Glavni inicijator osnivanja Češke besede bio je Zdenko Bahnik, također rodom iz Daruvara, odakle smo došli većina nas riječkih Čeha. Budući da prije toga nismo bili nikako organizirani, on je još krajem 1992. godine počeo pozivati ljude koje poznaje, a onda su ti ljudi zvali svoje znance i tako se širio krug. Tražio je po gradu tko govori češki pa je došao i kod nas u kuću. Češka beseda je već postojala u drugim mjestima, ja sam bila članica Češke besede u rodnoj Končanici. Danas u Hrvatskoj postoji 31 Češka beseda, najstarija je u Zagrebu, a u Daruvaru djeluje Savez Čeha, tu je preselio nakon Drugog svjetskog rata, nakon što se ranije selio po Jugoslaviji, bio je u Beogradu, u Sarajevu. U Daruvaru imamo Izdavačko društvo Jednota. I tako nas je Zdenko pitao hoćemo li biti članovi, na što smo naravno pristali jer ne možemo zatajiti ono što nosimo u sebi, tu svijest da smo Česi. U Češkoj su rođeni još moji pradjedovi, djedovi su već rođeni u Hrvatskoj, tako da smo svi mi samo potomci Čeha iz Češke, ali se izjašnjavamo kao Česi i njegujemo češku kulturu i jezik – govori Fanika Husak.

Inicijativni odbor za osnivanje Češke besede sastao se početkom srpnja 1994. godine u domu Mjesnog odbora Gornja Vežica i tu je pismeno izražena želja za udruživanjem.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana