SUŠAČKA REVIJA broj 105/106

 


razgovor

KAZALIŠTE MI JE POZIV I STRAST

Doris Žiković

Vrsni kazališni čovjek bogate profesionalne biografije, od prvih ranih kritičkih zapisa preko dramaturgija, teatroloških knjiga i predavačkog staža na Akademiji dramske umjetnosti i Muzičkoj akademiji u Zagrebu, do gosta-predavača u Americi, Marin Blažević od početka 2017. godine je intendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Ovaj nadareni, međunarodno priznati i poznati Riječanin, izrazito lucidan, kreativan i imaginativan, nakon što je kao osamnaestogodišnjak napustio rodni grad, nakon dugotrajnog izbivanja se vratio kako bi prihvatio ovu vrlo zahtjevnu funkciju, koja mu, kako sam kaže, predstavlja puno izazova, te da je sve što je do tada radio bila izvrsna škola i priprema za posao intendanta. Blažević je ujedno dramaturg, redatelj, doktor znanosti, Fulbrightov postdoktorski stipendist, a po mišljenju ugledne kazališne kritičarke i sveučilišne profesorice Nataše Govedić, on je jedan od iznimno predanih, utjecajnih, profesionalno višedisciplinarnih te međunarodno priznatih promišljatelja i domaćeg i inozemnog glumišta, trajno zainteresiran za procese poticanja i tumačenja različitih načina na koje umjetnost izmiče „konvenciji“ i približava se inovaciji.

Marin Blažević ima zapaženu međunarodnu karijeru: kao gost predavao je na petnaestak svjetskih sveučilišta, među njima i na Sveučilištu Columbia – School of the Arts u New Yorku te Stanfordu i Yaleu, a surađivao je na mnogim utjecajnim međunarodnim projektima, poput New Media Dramaturgy pri Sveučilištu Novi Južni Wales u Sydneyju. Bio je i glavni urednik Frakcije, zatim je pokrenuo biblioteku Akcija Centra za dramsku umjetnost, a kao autor ili urednik objavio je pet knjiga, među kojima se ističu autorske Razgovori o novom kazalištu (2007.) i Izboren poraz (2012.) o teoriji novog ili postdramskog kazališta i njegovoj specifičnoj povijesti u Hrvatskoj. Premda je predan suvremenom istraživačkom teatru, Blažević se intenzivno bavi i Gavellinom teorijskom baštinom.

Marin Blažević je podrijetlom iz ugledne riječke obitelji: njegov otac Milan Blažević bio je poznati liječnik i osnivač privatne klinike Medico, a majka mu je nekada uspješna plivačica Mirna Rubeša. Posebno je ponosan na svoje sušačke korijene.

Kao samohrani otac kćerke Margarete, koja trenutno studira u Amsterdamu, priznaje da mu je roditeljstvo najvažnija uloga u životu. Rođen je 1972., a diplomirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i na kazališnoj sceni prisutan je već četvrt stoljeća. Čim je ušao u svijet kazališta, odmah se nametnuo kao aktivni predstavnik i sudionik nezavisne scene, slobodoumni intelektualac i čovjek koji precizno i kritički analizira kazališnu scenu. Kao intendant riječkog HNK najavio je promoviranje, osim glazbenog i glazbeno-scenskog programi socijalne osjetljivosti te vrijednosti koje čine pluralno i liberalno društvo, u kojem je prva obaveza većine da čuva i razvija prava manjine. Njegov program „HNK u Rijeci – lukobran različitosti“, kojim je parafrazirao temu Rijeke – Europske prijestolnice kulture 2020. kao „luke različitosti“, zapravo je proširenje već promoviranih ideja. O svemu tome, s naglaskom na viđenju kazališta nekada, sada i u budućnosti, vrlo otvoreno razgovaramo s Marinom Blaževićem, osobom iznimno velike kazališne kulture.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana