SUŠAČKA REVIJA broj 105/106

 


masoni

MASONI U RIJECI U 21. STOLJEĆU

Sandy Uran

Razgovarali smo s visoko pozicioniranim članom jedne od masonskih loža našega kraja, čiji identitet i funkciju unutar lože nismo u mogućnosti otkriti jer ne želimo prekršiti dogovor koji nam je i omogućio ovaj razgovor u kojem otkrivamo kako djeluju masoni u Rijeci u 21. stoljeću. Slobodni zidari su zbog svoje tajnovitosti privlačni javnosti, a ovim razgovorom prisjetili smo se kako su djelovali u prošlosti, koji su poznati Riječani i Opatijici bili njihovi članovi, ali smo isto tako doznali čemu teže u novom mileniju te kako se postaje masonom u moderno doba. 

Masonstvo je oduvijek javnosti interesantno poglavito stoga što je obavijeno velom misterije. Kažite nam nešto o samoj povijesti masonstva u svijetu, ali i u Rijeci, u kojoj postoji i dvorana znana kao Loža Sirius u kojoj su se masoni okupljali u prošlome stoljeću. Glasilo je prvo pitanje za našeg sugovornika.

Slobodnozidarsko ili masonsko bratstvo je društvo slobodnih ljudi na dobrom glasu, koje širom svijeta okuplja milijune bratski povezanih ljudi, svih nacionalnosti, vjeroispovijesti i političkih uvjerenja, iz svih društvenih slojeva. Oni svojim radom žele doseći duhovnu visinu koja bi ih približila moralnoj savršenosti. Njihovi glavni zadaci su njegovanje ljubavi prema bližnjem, širenje tolerancije i dobročinstvo. Krajnji cilj Slobodnog zidarstva je unaprjeđivanje čovječanstva u moralnom i materijalnom pogledu, izgradnja boljeg i humanijeg svijeta, ali ne borbom i nasilnom revolucijom, nego moralnim usavršavanjem pojedinaca koji, tako senzibilizirani, mogu graditi i ojačavati cijelu ljudsku zajednicu.

Za početak moderne povijesti masonstva uzima se godina 1717. kad su se četiri nezavisne londonske Lože odlučile ujediniti u Veliku ložu Londona. Iz nje je nešto kasnije, nakon određenih previranja, nastala prva Obedijencija na svijetu, Ujedinjena Velika Loža Engleske. Od tada možemo pratiti razvoj i grananje mnogih takvih organizacija širom svijeta, isključivo s muškim ali, nakon nekog vremena, i miješanim, i ženskim članstvom. Danas egzistira više od 2000 Obedijencija u gotovo svim zemljama svijeta.
Loža Sirius u Rijeci utemeljena je 1901. godine, kao mali dio tadašnje Velike simboličke lože Ugarske. Zanimljivo je da je prvih 10-tak godina djelovala u zgradi u ulici Dolac, koju i danas često znamo nazivati Palača Whitehead. No, nakon izgradnje zgrade pod arhitektonskim vodstvom tadašnjeg istaknutog člana lože Sirius Giovannija Rubinicha, u današnjoj Dežmanovoj ulici, Sirius tamo seli svoj hram. Prostor je iznimno lijep, i danas u relativno dobro očuvanom stanju, premda je vrijeme i neodržavanje ipak učinilo svoje. Iz svojeg iskustva mogu potvrditi da je prava rijetkost naići na ovakav kulturni i povijesni biser u samom srcu grada, koji je stjecajem okolnosti zadržao potpuno isti izgled iz vremena koje je davno prohujalo.Uz ne previše ulaganja, a poglavito u svjetlu činjenice da je Rijeka grad domaćin EPK 2020, naš grad bi tu mogao dobiti rijetko lijep muzejski ili multifunkcionalni prostor za razne kulturne događaje, priredbe, recitale. I to prostor „s pričom“, koja je i više nego intrigantna. I istinita.

Mnoge poznate ličnosti bili su masoni. Možete nam reći koji su poznati Riječani iz naše prošlosti bili pripadnici neke od masonskih loža koje su djelovale u Rijeci.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana