SUŠAČKA REVIJA broj 107/108

 


pisma čitatelja

PISMA ČITATELJA

Boris Matejčić

Poštovani,

Pročitao sam (s interesom) Vaš osvrt o nekadašnjoj popularnosti sporta – košarke, kada se košarka igrala na svakom mjestu, dvorištima, igralištima... „Imali smo najveće u svojim dvoranama, svojim dvorištima, i svojim ulicama“, kažete. /Pabirci vremena, br. 105/106 „Sušačke revije“/

Nekoliko crtica iz mojih sjećanja možda će Vas zanimati: godine su 50-te, početak 60-ih u našem gradu Rijeci (kasnije Zagrebu). To je doba poleta, buđenja tadašnje mlade generacije kojoj i ja pripadam sa svojim školskim prijateljima. Mlade generacije koja je živjela (učila i studirala) u više nego skromnim uvjetima zajedno sa svojim roditeljima, okolinom, pa i profesorima koji su bili dio našeg života. I igrala košarku!

Doba je to popularnih srednjoškolskih takmičenja u košarci (na igralištu „Matteotti“, srednjoškolskih plesova, npr. u gimnazijskoj crtaoni... Doba ljubavi!

Sjećam se mature, kolega, profesora, 1955. godine, našeg VIII.a razreda i Prve riječke gimnazije, i osvojenog prvenstva Hrvatske u košarci za juniore, u dresu „Nafte“, prije odlaska na studije u Zagreb (jer tada Rijeka nije imala Sveučilište).

Ljeto je davne 1955. godine. U Rijeci je održano (poslije rata) najinteresantnije i najuzbudljivije republičko prvenstvo za juniorske muške ekipe u košarci (piše Novi list 5. srpnja 1955. godine, autor I. Katušić), kojega je vrijedno prisjetiti se i danas.

U odlučujućoj utakmici između riječke „Nafte“ i zagrebačke „Lokomotive“, Riječani su pobijedili nakon četiri produženja i dvosatne dramatične borbe. Konačni rezultat bio je 39:38, poluvrijeme 19:19. „Nafta“, Rijeka, bila je konačni pobjednik ovog pomalo zaboravljenog takmičenja. Time je ostvarila naslov prvaka Hrvatske.

Gledajući iz današnje perspektive, bio je to sportski pothvat vrijedan spomena. Ekipu „Nafte“ sačinjavali su sušački gimnazijalci (iz tadašnje II. gimnazije) i riječki gimnazijalci (iz tadašnje I. gimnazije i talijanske gimnazije), koje ovdje predstavljamo.

                                                                                                            S poštovanjem,

                                                                                                            Boris Matejčić

P.S. Svaka usporedba s današnjim vremenom je nenamjerna. B.

Konačni poredak ekipa:

Nafta – Rijeka: 8 bodova

Lokomotiva – Zagreb: 8 bodova

Željezničar – Karlovac: 6 bodova

Metalac – Zagreb: 6 bodova

Partizan – Pula: 2 boda

Momčad Splita: bez bodova

 

Najbolji strijelci prvenstva:

1.      Križan: Željezničar – Karlovac – 78 koševa

2.      Pfendt: Nafta – Rijeka – 76 koševa

3.      Rittig: Lokomotiva – Zagreb – 62 koša

 

Izvor:

Prema pisanju Novog lista i La Voce del Popolo (i sjećanju Borisa Matejčića, sudionika košarkaškog turnira za juniore u Rijeci 29.06. – 03.07. 1955. godine na igralištu Matteotti, pokraj Pomorskog fakulteta


Ekipa Nafte, juniorski prvaci Hrvatske u košarci 1955. god.
stoje: Korlević Boris, Gudović Aleksandar, Naglić Dušan, Božurić (trener), Pfedndt Mihajlo, Kobetić, Butinar
čuče: Vukas II, Cimaš, Vukas I, Antoni, Turk (nedostaje Boris Matejčić)

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana