SUŠAČKA REVIJA broj 107/108

 


klub sušačana

IZVJEŠĆE O RADU KLUBA SUŠAČANA

Vlasta Rainer

Započinjemo izvještajem s priredbe koja se održala 11. svibnja 2019. g. u HKD-u na Sušaku na kojoj je predstavljen novi dvobroj Sušačke revije 105/106. Na početku nakon uvodne pjesme „Mom zavičaju“ koju su izveli članovi „Češke besede“, sve prisutne pozdravila je predsjednica Kluba, gđa Tamara Morić, te se s nekoliko riječi osvrnula na dosadašnji rad kluba. Kao gosti u programu su nastupili članovi pjevačkog zbora i plesne sekcije društva „Češka beseda“ koji su se vrlo rado odazvali pozivu za nastup i tako nam sadržajno i kulturno obogatili našu priredbu. Češka beseda Rijeka osnovana je 1994. godine i broji oko 140 članova, a sjedište udruge od 2009. g. nalazi se u novosagrađenom domu T.G.Masaryka. U sklopu udruge djeluje više sekcija: pjevački zbor Nostalgija, dramska sekcija, plesna skupina Lost in Wonderland, folklorna skupina Raček te folklorna skupina starijih Dospjeli. Plesna skupina Raček izvela je splet čeških plesova i splet moravskih plesova, a članovi zbora Nostalgija izveli su djela: Na Pankracy, Morava krasna zemlja. Sadržaj novog dvobroja 105/106 Sušačke revije predstavio je glavni i odgovorni urednik Alen Čemeljić nakon kojega je nastupila plesna grupa Lost in Wonderland koji su plesali na muziku Descendats Medley, Super Mario, Sound of silence i Heart of currage. Članovi zbora Nostalgija izveli su još Jeteliček u vodi i Cikanko ti krasna. Suradnju s dragim ljudima iz Češke besede svakako ćemo nastaviti na obostrano zadovoljstvo.

Voditelj programa Nenad Gudac na kraju se zahvalio svim izvođačima i glavnom uredniku, te sve prisutne pozvao na druženje u prostorijama kluba.

Aktivnosti kluba u ovom proljetnom periodu nastavile su se postavljanjem izložbi, organizacijom izleta, predavanja te promenadnim koncertima Gradske glazbe Trsat na mostu kod Kontinentala.

U sklopu festivala Fiumara 2019 u prostorijama kluba 19. svibnja 2019., postavljena je izložba autora Ivana Kosića, pod nazivom Živjeti more, rođenog u Poljicama na otoku Krku. Motivi fotografija vezani su uz more koje mu je uronilo duboko u dušu. Njegove su fotografije prepoznate kao vrhunska kvaliteta i postale višestruko nagrađivane, a 2017. je osim mnogih nagrada, dobio i priznanje Primorsko-Goranske županije za kulturno stvaralaštvo na međunarodnoj razini... Iz deplijana: Znam ljude koji se otisnu na pučinu i nikad se više ne vraćaju. Opiju ih galebovi, morske struje, maestrali, juga i bure. Oni koji ostaju na obali ispraćajući ih ne shvaćaju da su mornari očarani morskim plavetnilom i beskrajnim nebom kao niti utkani u morskom zagrljaju. Opijeni solju, suncem i morem jednostavno žive more. Prigrle mornari sve nevere, oluje i morsku pjenu s okusom soli. Godinama gledaju predivne zalaske, večernje bonace u čarobnoj noći. U svoj toj ljepoti godina za godinu prođu. A kad godine prođu ostat će samo starac,more i bore.

Također je održano predavanje Nataše Babić o temi Školski brod Galeb, ovaj puta u Gradskoj vijećnici zbog povezanosti sa nizom događanja u našem gradu.

U sklopu projekta EPK 2020, Klub Sušačana je organizator i niza od šest Promenadnih koncerata na mostu kod Kontinentala, a započelo se s Gradskom glazbom Trsat. Na programu koncerata su popularne filmske i jazz kompozicije, svjetski hitovi i evergini. Manifestacija koja se realizira u organizaciji Kluba Sušačana uz potporu sudioničkog programa Civilne inicijative koju provodi RiHUB, a u sklopu projekta Rijeka 2020 - Evropska prijestolnica kulture je dobro prihvaćena i posjećena, a koncerti se održavaju jedne subote u mjesecu s početkom u 12.00 sati. U tu svrhu izrađeni su i transparenti sa glavnim informacijama i postavljeni na više mjesta u gradu.

Nastavili smo i sa razgledima gradske cjeline, i to sa obilaskom Vodovodne ulice u mjesecu lipnju, a uz stručno vodstvo Ivane Golob Mihić, vanjske suradnice Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci i jedne od voditeljica programa Vijeća mladih Benčić. Odaziv je bio dobar a prisutni su bili zadovoljni s viđenim i s opsežnim izlaganjem. Nastavak ciklusa obilaska grada bio je 21.9.2019. razgledom vila na Pećinama uz vodstvo Theodora de Canziania. U listopadu su pod vodstvom Igora Žica održana 2 obilaska: prvi obilazak, subota 5.10. krenulo se sa Jelačićevog trga, a završilo na Žabici, a drugi obilazak subota 26.10. početak ispred škole Nikola Tesla,a  završetak ispred Hotela Bonavia.

U sklopu organizacija izložbi u prostorijama kluba nastavlja se aktivnost pa je u mjesecu listopadu otvorena skupna izložba radova polaznika radionice Udruge umirovljenika Matulji.

Maja Doričić Gorup i dalje neumorno i poletno organizira i osmišljava najomiljeniju aktivnost naših članova,a to su naravno izleti. Ovaj put za rujan je pripremila trodnevni izlet u Italiju - Toscana i to Comacchio, Montecani Terme, Siena, San Gimigniano i Firenza, a polazak je bio 27.9.2019. Ionako slikovit itinerer još više je „blagoslovilo“ prekrasno vrijeme toplog babljeg ljeta. U listopadu,19.10. posjećen je nacionalni park Plitvička jezera, najstariji i najveći nacionalni park u Hrvatskoj (od 1949). g., a obilazak je bio uz stručno vodstvo lokalnog vodiča.

Iako nam temperature ne odaju godišnje doba u kojem se nalazimo i osjećaj da se bliži konac godine, opet smo blizu kraja još jedne kalendarske godine,koja je usudili bi se reći bila uspješne za naš klub. Uprkos poteškoćama nastojimo održati aktivnosti, pratiti aktualnosti u gradu i društvu i biti konstruktivna komponenta u životu našeg kraja i ljudi u njemu.

Sjećamo se uvijek naših članova u domovima umirovljenika jer znamo koliko im to radosti donosi, a također i posljednja počivališta onih koji više nisu među nama.

Očekujemo i pripremamo posljednju ovogodišnju prezentaciju našeg časopisa, novi broj Sušačke revije 107/108 i veselimo se novom susretu s članovima.

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana