SUŠAČKA REVIJA broj 107/108

 


iz arhiva

ULOGA RIJEČKIH POLITIČARA U D’ANNUNZIJEVOJ OKUPACIJI RIJEKE

Ljubinka Toševa Karpowicz

Svakodnevno smo bili izloženi „napadima“ iz svih medija, riječkih i talijanskih, u povodu stogodišnjiece d’Annunzijeve okupacije Rijeke 12. rujna 1919. U tim vijestima, međutim, nema ni spomena o učešću Riječana u tom događanju, osim na razini „oduševljene publike“ prilikom ulaska u grad. Njihov udio ipak nije bio beznačajan, možda je bio čak odlučujući.

 Informacije o angažmanu Riječana djelomično su tajne, nalaze se u različitim izvorima, ponekad između sebe nespojivim, što je vjerojatno razlogom pomanjkanja tekstova o ovoj temi.

 Neki od izvora institucionalne su naravi, kao, recimo i Documenti diplomatici Italiani (Diplomatski dokumenti Italije) Ministarstva vanjskih poslova Italije, dok drugi izvor informacija čine memoari i knjige riječkih organizatora okupacije ‒ Edoarda Susmela, Attlija Prodama, Iccilija Bacicha Giovannija Host Venturija, da spomenemo samo one koji su svoj angažman objavili.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana