SUŠAČKA REVIJA broj 109/110

 


glazba

KVARTET VELJAK

Hana Galogaža Lanča

Izvanredna vremena zahtijevaju izvanrednu snalažljivost. No, zahvaljujući tehnologiji koja nam ipak donekle olakšava život, posebno u nedaćama koja su nas snašle u 2020. godini, uspjeli smo se organizirati i putem Skypea razgovarati s članovima riječke glazbene obitelji Veljak. Iako užu obitelj čini njih petero, glazbeni dio obitelji čini njih četvero – otac Valter (66), kćeri Maja (37) i Nataša (32), te sin Vid (23). Oni čine Gudački kvartet Veljak, koji ste negdje morali vidjeti i čuti u posljednjih tridesetak godina, jer nema tog mjesta na Kvarneru u kojem oni nisu svirali, kao ni glazbenika s kojim nisu surađivali. Kad malo bolje razmislim, možda nam je karantena, u kojoj je ovih dana cijela Hrvatska, zapravo čak i olakšala da okupimo ovu inače doista zauzetu obitelj.  


Na slici (s lijeva na desno): Nataša Veljak, Vid Veljak, Valter
Veljak, Maja Veljak. (Autor: Goran Pleić)

Za početak ovog razgovora, kako ste? Kako se osjećate?

VALTER: Ja sam tužan jer su mi otkazali sve angažmane. Do daljnjega. A ne bih bio tužan da imam 20 godina, ali ovako… znaš… Malo drugačije razmišljaš.

NATAŠA: Čudno je, da. To što nemamo nastupa. I to što uvijek znaš kada ti je idući nastup, a to sad ne znamo. To je stvarno čudan osjećaj. Ali srećom, mi dvije radimo. Držimo online nastavu. Prošli tjedan sam izgubila dosta živaca na osposobljavanju tehnologije za rad od kuće, kompjuter koji smo imali doma nije mogao pokrenuti potreban program, pa sam morala kupiti novo računalo. Sad sam dobro. U biti cijeli dan radim za online školu, pa baš i nemam vremena.

MAJA: I meni je slično. Čudno mi je. Isto radim od doma. Ali zapravo mi nije ni loše. Nisam nikad bila toliko doma. Snalazimo se.

 Vide, ti si u Dubrovniku gdje već godinu dana radiš kao vođa dionice kontrabasa za Dubrovački simfonijski orkestar. Kako je u Dubrovniku?

VID: Pa, evo nevjerojatno. U Dubrovniku je danas pao snijeg, a do jučer je izgledalo kao da nam je ljeto stiglo. Svi su u karanteni. I ovdje se virus širi. Ja sve naručujem i trudim se ne izlaziti iz kuće. Sve je otkazano za sad, svi koncerti su stali, sve je stalo, i ne zna se do kada će biti tako. Tako da se sada treba okrenuti na neke online stvari.

Glazbenici u online vodama 

Što online svijet nudi glazbenim umjetnicima? Što sada možete raditi?

VID: Možemo stavljati svoje snimke. Vidim dosta kolega radi live koncerte iz spavaćih soba. To su sve dobre ideje. Ja vježbam za novi CD koji snimam. Prvi CD Resonance(s) nedavno mi je izašao, no promocija se zbog cijele ove situacije još nije dogodila. Spremam se za neke nove „stvari“ i nadam se što prije vidjeti svoju obitelj.

MAJA, NATAŠA, VALTER: (Kroz smijeh) Pa evo nas! Evo nas, gledaj nas dobro.
...

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana