SUŠAČKA REVIJA broj 109/110

 


istraživanje

GRADOVI DUHOVA

Zvonko Bumber

U sklopu projekta Gradovi duhova Primorsko-goranske županije članovi udruge Inovativni projekti (INO-PRO) iz Rijeke posjetili su 45 napuštenih naselja u PGŽ-u od ukupno 150 u Hrvatskoj, fotografirali ih, odredili koordinate, prikupili podatke o stanovnicima od prvog popisa stanovništva 1857.g. do posljednjeg 2011. godine te ih objedinili na inovativnom internetskom portalu www.gradovi-duhova.info. Opći cilj projekta je podizanje svijesti o napuštanju ruralnih područja Hrvatske.

Višegodišnjim radom u nastavi društvenih predmeta, spoznajama o degradiranju demografske slike Hrvatske te razmjenom iskustava i znanja s kolegama, autori projekta došli su do spoznaje da je potreban projekt koji bi se interdisciplinarno pozabavio problemom napuštenih naselja i brdsko-planinskih područja uopće. Time bi se unaprijedio i nastavni proces u školama iz predmeta povijesti i geografije, ali i pružila dodana vrijednost u pogledu iskorištavanja istih u sklopu ruralnog turizma.


Gornji-Šehovac

Projekt je proveden periodično tijekom dvije godine, a financirao ga je Odjel za kulturu Primorsko-goranske županije 2017., Ministarstva znanosti i obrazovanja 2018., Ministarstva kulture 2019. te Ureda županije PGŽ-a 2019. godine. Važno je napomenuti kako bez te podrške i financijske pomoći ovako opsežan projekt ne bi bilo moguće provesti na čemu su im autori neizmjerno zahvalni. Jedan od vjerojatnijih razloga zašto nitko do sada nije napravio ništa slično, a kamoli cjelovito poput udruge Inovativni projekti, jest činjenica da je provedba ovakvog projekta izuzetno dugotrajna i teška. Zahtijeva velika financijska sredstva, koordinirano djelovanje velikog broja dionika te najviše ustrajnost i hrabrost prilikom terenskog obilaska minski sumnjivih područja, ali i životnih prostora zvijeri poput medvjeda, vuka i risa.

Projektom se želi kulturno revitalizirati 45 napuštenih seoskih naselja na području Primorsko-goranske županije kroz sliku (izložba fotografija u riječkoj galeriji Kortil u studenom 2019. i internetska stranica www.gradovi-duhova.info), zvuk (izradom melankolične glazbene podloge za internetsku stranicu) i tekst (obavljanjem istraživanja i izradom monografije čija je promocija također bila u galeriji Kortil).

Fotografije je snimio u fine art crno-bijeloj tehnici, kao i panoramski snimak od 360°, profesor umjetnosti i fotograf Zdenko Vukelić. Statističko istraživanje, tekst i terensku pripremu napravio je profesor geografije Zvonko Bumber, koji je i voditelj projekta.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana