SUŠAČKA REVIJA broj 109/110

 


klub sušačana

IZVJEŠĆE O RADU KLUBA SUŠAČANA

Vlasta Rainer

(OD KONCA 2019. GODINE DO TRAVNJA 2020 GODINE)

Kao i obično, izviješće započinjem prezentacijom novog dvobroja Sušačke revije koja se održala 29. studenog 2019. g. u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Kao gosti u kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su polaznici Baletne škole za klasični balet i suvremeni ples koja već 12 godina djeluje pri Osnovnoj školi Vežica. Sudjelovalo je ukupno 47 učenika s njihovim voditeljicama, izveli su bogat umjetnički program u nekoliko plesnih blokova: Anitrin ples iz baleta Peer Gynt, Pas de quatre iz baleta La Suyphide, Pastorala iz baleta Orašar te Ples prijateljica i Coda iz baleta Giselle. Smjera za suvremeni ples izveli su: ubrzano-usporeno uz kompoziciju Ocean eyes, Zima iz koncerta Četiri godišnja doba, Za Marioju uz kompoziciju Marija te Biži, biži uz kompoziciju Biži, biži maglina. Ovako bogati i detaljno osmišljeni nastup plesnih grupa doista je bilo osvježenje našoj manifestaciji, te je publika iskrenim pljeskom nagradila njihove izvedbe.

Predsjednica Kluba, Tamara Morić pozdravila je prisutne, podsjetila na izbor grada Rijeke u 2020. godini kao Evropske prijestolnice kulture, te u sklopu toga naš Klub predstavlja projekt organiziranja promenadnih koncerata Gradske glazbe Trsat na Titovom mostu, koji se održava ispred hotela Kontinental. Projekt je prepoznat i odabran među jedanaest ostalih projekata na natječaju Civilne inicijative u sklopu manifestacije Rijeka, EPK 2020. Zadnji u nizu od šest održan je zadnje subote u mjesecu studenom 2019. Promenadni su koncerti prepoznati i od strane naših građana koji se odazivaju u sve većem broju, projekt je vrlo dobro ocijenjen i prošao natječaj civilnih inicijativa i za 2020. godinu, prepoznavajući cilj koji smo htjeli postići. To je prije svega da promenadni koncerti limenih glazbi iz Rijeke i okolice postanu lijepa urbana tradicija našeg grada, po uzoru na druge gradaove gdje ta tradicija već postoji.

Sa sadržajem novog dvobroja Sušačke revije (107/108) upoznao nas je kao i obično, njen glavni i odgovorni urednik Alen Čemeljić.

Nastavila se i aktivnost izložbi u prostorijama Kluba, pa je tako 21. studenoga 2019. održana poetska večer i otvorena izložba fotografija pod zajedničkim nazivom Dih mora. Prisutni su imali priliku osjetiti dih mora kako su ga u poetskom i fotografskom izričaju doživjeli pjesnikinja Marija Pogorilić, recitatorica Lea Ferari te riječki fotografi Tamar Brnelić i Ivan Kosić. U sklopu poetskog dijela čuli smo 20-ak pjesma posvećenih moru rovinjske pjesnikinje Marije Pogorilić, napisanih na zavičajnoj istarskoj čakavštini u nadahnutoj interpretaciji mlade i perspektivne recitatorice Lee Ferari. Između recitacija bila su prikazana tri video-uratka Tamare Brnelić, složena u tematske cjeline s više od stotinu fotografija autora izložbe.

Još jedna važna aktivnost Kluba su i nadalje izleti koje organizira Maja Doričić Gorup. S nesmanjenim interesom odazivaju se redovno mnogi naši članovi, a u prosincu se otišlo u Italiju, posjetivši pri tom Asolo, Treviso i Grado.

Nastavila se i aktivnost razgledavanja gradske cjeline pod vodstvom Igora Žica, uz veliki odaziv i interes, a također i predavanjai to sa tematikom ropstva od početaka do 18. stoljeća i slijedeće od 18. stoljeća do današnjih dana,koje je u mjesecu veljači 2020. održao predavač profesor Josip Luzer.

Naša se aktivnost planirala i nadalje kroz mjesece ožujak ,travanj i svibanj te naravno održavanje promocije dvobroja revije 109/110. Na žalost zbog dobro znanih novonastalih okolnosti, Klub je privremeno primoran na prekid svih aktivnosti ,tako i sastanaka Izvršnog odbora koji se zadnji održao početkom mjeseca ožujka. Uz željno očekivanje izlaska iz krizne situacije i pobijede na virusom koji nas je svih zaustavio u gotovo svim redovnim životnim aktivnostima, nastavit ćemo gdje smo stali, planirati na jesen našu Izbornu skupštinu s osvježenim članovima i idejama, zanosom i energijom, te se nadamo također nastavku svih aktivnosti koje smo i do sad njegovali.

Rijeka, 27.4.2020.

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana