SUŠAČKA REVIJA broj 111/112

 


sport

GRETA BIER - KOPPEL

Eduard Hemar

najdugovječnija osoba u povijesti sušačkog sporta

Krajem rujna ove godine Branko Blažević – Brana, iz Mrkoplja, navršio je 100 godina. Taj legendarni goranski planinar i skijaški trener najstariji je živući sportaš u Primorsko-goranskoj županiji. Do prije nekoliko godina bio je aktivan planinar i dobivao je redovito priznanja na planinarskim pohodima diljem Hrvatske kao najstariji sudionik. O iznimnoj dužini njegove sportske karijere najbolje govori podatak da je prije više od šest desetljeća kao trener skijaša trkača vodio Božu Faka (djeda proslavljenog biatlonca Jakova Faka).


Stogodišnji Branko Blažević - Brana u Mrkoplju

Iako se javna proslava Braninog 100-tog rođendana nije mogla održati zbog aktualne pandemije, najavio je proslavu svog 101. rođendana iduće godine. Blažević, međutim, nije postao prvi sportaš stogodišnjak iz ovog kraja. Ta počasna titula pripada junakinji naše priče koja je prije tri i pol godine preminula u dalekoj Americi, u 101. godini. Za razliku od Brane Blaževića, umrla je potpuno zaboravljena u rodnoj Hrvatskoj i na Sušaku gdje je u mladosti bila uspješna sportašica. Nedavno preminuli profesor Danko Pavešić bio je vjerojatno jedan od posljednjih Sušačana koji je kao dječak gledao njezine nastupe uživo prije više od osamdeset godina.


Greta Kopppel s nećakinjom u SAD-u.

Greta Bier rođena je za vrijeme I. svjetskog rata, 19. srpnja 1917. u Vukovaru. Potekla je iz ugledne židovske obitelji koja je imala burnu povijest i obilježili su je politički događaji u prvoj polovini XX. stoljeća. Njezini roditelji, Edmund i Ada, rođ. Diamant, bili su također rodom iz Vukovara. Otac je bio suvlasnik tvornice špirita u Vukovaru te trgovac rakijom i industrijskim vinima, a u vrijeme rata i dobavljač austrougarske vojske. Djed po majci Julius Diamant bio je vukovarski i srijemski nadrabin, a ta loza davala je rabine u više generacija i njezin trag vodi sve do Španjolske u vrijeme izgona Židova.

Tete Greta Diamant - Fodor i Katharina Diamant - Vermeulen bile su poznate ljevičarke koje su preživjele staljinističke čistke u Sovjetskom Savezu.

Nije poznato kada se točno obitelj Bier doselila u Rijeku, vrlo vjerojatno u prvoj polovini 1920-ih. Zna se da su živjeli u ulici Salita del Pino 39.

Greta je odrastala u Rijeci za vrijeme Kraljevine Italije uz dva brata, starijeg Ivana - Hansija (r. 1915.) i mlađeg Milana (r. 1921.). Nije zabilježeno u koju je školu išla (vjerojatno u Rijeci), a zajedno sa braćom bila je kao srednjoškolka aktivna na liniji komunističke partije. Njezina oba brata isključena su zbog svog komunističkog djelovanja iz sušačke državne realne gimnazije i o tome postoje vjerodostojni podaci.

Usprkos tome što je živjela u drugoj državi, Greta se uz brata Hansija počela baviti plivanjem krajem 1920-ih u Victoriji iz Sušaka. Pojavila se u Victoriji upravo u vrijeme kada je došlo do smjene generacija. Bila je jedna od plivačkih nada uz braću Oktavijana i Hektora Minija, Dušana Marčetu, Božu Grkinića, Vinka Matkovića, Antona Štrucelja, Otu Stockera, Ružu Župan, Zlatu Wimmer i mnoge druge.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana