SUŠAČKA REVIJA broj 111/112

 


književnost

GABRIELE D’ANNUNZIO, VITTORIALE I VLADIMIR NAZOR

Igor Žic


D’Annunzijeva Riječka zvijezda

Rijeka je grad kojem su posvećena tri muzeja u Italiji: u Rimu je Arhiv i povijesni muzej Rijeke, u Trstu Muzej dalmatinske, riječke i istarske kulture, no za Rijeku najvažniji je D’Annunzijev muzej Vittoriale na Lago di Garda. Taj je muzej suštinski važan za razumijevanje turbulentne riječke povijesti, naročito u onom razdoblju nakon Prvog svjetskog rata, kad je Rijeka, nakratko, potpala pod Italiju. Gabriele D’Annunzio, taj Pjesnik – Komandant, od Rijeke je napravio svjetski problem u razdoblju 1919.-1920., nakon što je otišao iz Rijeke 18. siječnja 1921., smjestio se u svoj stari prostrani apartman u palači Barbarigo u Veneciji, koji je tada plaćala francuska vlada. U apartman je dovukao i dosta namještaja i predmeta iz Rijeke, kojim je bio dekorirao Guvernerovu palaču tijekom petnaest mjeseci svoje Talijanske uprave Kvarnera. Palača, na Canal Grande ima spektakularno pročelje ukrašeno mozaicima od muranskog stakla i, na neki način, savršeno je odgovarala D'Annunzijevoj estetici – zavodljivo lijepo, no na samom rubu kiča.  

Tamo je nestrpljivo čekao dok su njegovi izaslanici tražili adekvatnu nekretninu u kojoj bi mogao uspostaviti svoj muzej i urediti mauzolej. Svim izaslanicima zaprijetio je da budu brzi jer će se u protivnom baciti u Veliki kanal, nesposoban više živjeti u umirućem gradu na lagunama! I zaista, unutar tjedan dana svih šest izaslanika vratilo se s različitim prijedlozima. D'Annunzio je odabrao vilu Cargnacco u mjestu Gardone Riviera na Lago di Garda.


Glava orla s riječkog gradskog tornja, otpiljena 1919

Vila je u tom trenutku imala sedamnaest soba i prostran park. Bila je sagrađena u 18. stoljeću, a 1877. kupio ju je austrijski inženjer Ludwig (Luigi) Wimner, načelnik Gardone. On je vilu prodao uglednom njemačkom povjesničaru umjetnosti Henryju Thodeu 1910. g. Thode (1857.-1920.) je poznat, osim po knjigama o talijanskoj renesansi i njemačkim suvremenim slikarima, i po sjajnoj knjizi, dokumentarnom romanu Frankopanov prsten (izvorno objavljen 1895., na hrvatskom 1944.!) o Krstu Frankopanu i njegovoj ženi Apoloniji Lang.

Thodeova prva supruga, Daniela Senta von Büllow, bila je pastorka Richarda Wagnera. Njena majka, Wagnerova druga žena, bila je Cosima Liszt, kćerka slavnog kompozitora Franza Liszta. Lisztu je izvorno pripadao veliki koncertni klavir Stainway u glazbenoj dvorani. Thode je živio u vili do Prvog svjetskog rata, kada ju je morao napustiti kao stranac iz neprijateljske zemlje. U vili je ostala njegova velika knjižnica te niz predmeta vezanih uz kompozitore Wagnera i Liszta.

D'Annunzio je zakupio vilu već 30. siječnja 1921. g. s ciljem da ne plaća zakup i da je ovako ili onako preuzme. Koliko god su ga oduševljavali predmeti vezani uz njemačke kompozitore, pa i koncertni klavir, odlučio je vilu de-germanizirati i posve je podrediti svom liku i djelu.

Kako je vila formalno prešla u vlasništvo lokalne uprave 10. travnja 1921., pojavila s legalna mogućnost da je D'Annunzio kupi. Digao je veliki kredit od 130.000 lira u Banco di Roma i 31. listopada 1921. kupio vilu. Kredit nikad nije ni pokušao isplatiti.
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana