SUŠAČKA REVIJA broj 113/114

 


val

KAD JE ŽIVOT NOVI VAL

Edi Jurković

10 zanimljivosti koje možda niste znali o riječkom omladinskom listu Val

Povodom izlaska knjige iz tiska
Kad je život bio novi val.
Omladinski list Val 1975.-1990. (Naklada
Val Rijeka, ožujak 2021.)

Lišeni pokvarenosti, mladi, iskreni, samozatajni i probojni. Tko zna što je bio Val zna, a onom što ne zna neće pomoći mitovi, legende, seoska naklapanja ni rintanja u periodici sveučilišne biblioteke. I gubljenje vremena pretvoreno je u kult. Petnaestgodišnje stvaranje malih bespotrebnih remek djela u gradu koji se još uvijek poput lijene mačke proteže na kvarnerskom suncu. Može se sve racionalizirati, kritički preispitivati sve crno-bijele nijanse, ali Val je naprosto aritmija srca.

Goran Ježić

Tko zna što je bio Val taj ima svoje sjećanje i viđenje, a tko ne zna jer se rodio nakon što je list prestao izlaziti, mogao bi doći do nekih spoznaja pomoću bogato ilustrirane knjige na 400 stranica Kad je život bio novi val. Knjigu izdavač (Naklada Val, Rijeka) naziva monografija, a ja, kao autor, biografija zato što sam taj list doživljavao kao živo biće koje je u svom kratkom petnaestogodišnjem vijeku imalo i porođajne muke, preboljelo dječje bolesti, prošlo kroz buran pubertet, ludo adolescentsko doba i u naponu snage okončalo svoj buran život.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana