SUŠAČKA REVIJA broj 113/114

 


more

EMIGRANTSKI BROD SIRIO – TRAGEDIJA NA SREDOZEMLJU

Danilo Prestint

Stari, ali dobro držeći Sirio, s iskusnom posadom u prekooceanskim putovanjima i zapovjednikom koji je pomoračku karijeru započeo sa 17 godina, završio je svoja putovanja nasukavanjem...

Putnički brod, čija je matična luka bila Genova, bio je u floti društva Navigazione Generale Italiana i mnogo godina bio je jedan od najboljih parobroda u plovidbama za luke južne Amerike.

Izgrađen je u vremenu kada su drveni brodovi s pogonom na jedra odlazili u povijest, a poduzetnik Robert Napier tek je započeo graditi željezne brodove pogonjene parom u svom brodogradilištu u Govanu, industrijskom predgrađu Glasgowa na rijeci Clyde. Brod je imao nekoliko avangardnih tehničkih rješenja: trup je izgrađen od željeza kojeg je isporučila tvrtka Parkhead Forge Steel Works, a kotlovi su davali 3.900 KS na vijku koji je jamčio brzinu od pristojnih 13 čvorova.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana