SUŠAČKA REVIJA broj 113/114

 


povijest

OKUPACIJA ILI REVOLUCIJA?

Sanja Roić

O Rijeci sto godina poslije

U Rijeci je 12. studenoga 2019. otvorena izložba D’Annunzijeva mučenica, bila je to prva značajna manifestacija u okviru programa Rijeka – evropski grad kulture 2020.

Istoga dana je u Trstu gradonačelnik inaugurirao spomenik Gabrieleu D’Annunziju, pravim imenom Gaetano Rapagnetta (1863.-1938.): sitan čovjek srednjih godina sjedi na klupi zadubljen u čitanje, naslonjen na hrpu (svojih) djela. Smješten je na trgu Burze, u strogom centru. Grad je „popločan” pozivom na izložbu Disobbedisco! La rivoluzione di D’Annunzio a Fiume (Odbijam naredbu! D’Annunzijeva revolucija u Rijeci) postavljenu u nekadašnjoj velikoj ribarnici, danas grandioznom izložbenom salonu. Revolucija? Glorificira se okupacija Rijeke pod pokličem „Fiume o morte“ (Rijeka ili smrt!), groteskni vojni pothvat pjesnika-vojnika i njegovih legionara (i legionarki u uniformi, a bilo je i glumica, pijanistica i pjevačica) koji je potrajao 15 mjeseci. Desna koalicija Lige i stranke Forza Italia na vlasti u Trstu utrošila je za sve to 382 tisuće eura javnog novca. Dosadašnji odziv posjetitelja slab je. Odluku gradskih vlasti nije uspio spriječiti otpor lokalnih demokratskih i antifašističkih udruga s brojnim potpisima podrške onih koji Trst smatraju multikulturnim i višenacionalnim otvorenim gradom.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana