SUŠAČKA REVIJA broj 113/114

 


komunalni život

ZVONO GRADSKIH ČISTAČA

Velid Đekić

Pitanje javne čistoće u Rijeci u prvim danima po završetku Drugog svjetskog rata nije bilo među ključnim prioritetima nove vlasti. To je i razumljivo. U njezin fokus stavljeno je stvaranje uvjeta za povratak u normalniji život, što se nije moglo bez raščišćavanja velikog broja ruševina, kojih je bilo na cijelom teritoriju Rijeke i Sušaka. Pa ipak, vrlo brzo stavljeno je na dnevni red i pitanje javne čistoće, zbog zdravstvenih i ostalih razloga.

Jedan od signala toga bio je apel za održavanjem higijene u zajedničkim prostorima stambenih zgrada, upućen već dvadesetak dana po uspostavi nove vlasti u sušačkom listu Primorski vjesnik. U vežama i na stubištima zapažene su, kako je zabilježeno, „vrlo neugodne i nelijepe pojave“, i to u danima ljetnih vrućina, što se moglo pretvoriti u izvorišta zaraze. Da ne ostane sve na dobroj volji građana, formirano je povjerenstvo za kontrolu čistoće u zgradama.


Posebno povjerenstvo

Gradski Odjel tehničkih radova tomu je nakon desetak dana dodao priopćenje u kojemu upozorava na neprihvatljivu praksu dijela Sušačana da ostavljaju kućno smeće na raznim mjestima po gradu, tragom toga i na zdravstvene opasnosti koje donosi takva praksa. Svakog dana prolaze ulicama dvoja kola koja sabiru smeće, kaže se u tekstu. Stanari pojedinih kuća dužni su donijeti smeće pred glavna kućna vrata u posudu ili škrinjici, gdje će ga organi javne čistoće preuzeti i sasuti u kola za sabiranje, te odvesti. Pod pojam smeća ne mogu se obuhvatiti gradjevinski otpaci i smeće, koje je nastalo uslijed rušenja pojedinih dijelova zgrada, kao šuta, drveni otpatci, komadi cigle, kamenje i. t. d. Uslijed toga je svako privatno lice dužno, da se brine, da smeće ili gradjevne otpatke odstrani na mjesto gdje to ne će smetati po javne zdravstvene interese svih gradjana. Uslijed gore opisanog, najstrože je zabranjeno ubuduće, nagomilavanje smeća na hrpe po raznim dijelovima grada. Koga se usprkos gornjeg upozorenja zateče, da se ne drži navedenih uputa, postupati će se najstrože, a povrh toga smeće će se dati odstraniti na njegov račun.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana