SUŠAČKA REVIJA broj 113/114

 


muzej farmacije

ZAŠTO JE ZMIJA SIMBOL FARMACIJE?

Marin Pintur

Doznajte u Riječkom muzeju!

Dugo pripreman JGL Muzej farmacije otvoren je u Rijeci 22. listopada 2020.godine u Užarskoj ulici 11. Riječ je o specijaliziranom muzeju u kojem je moderno prikazana riječka, nacionalna i svjetska povijest farmacije. Osnivač muzeja je internacionalna farmaceutska kompanija Jadran-Galenski laboratorij d.d., u suradnji s Gradom Rijeka i Muzejom grada Rijeke. JGL Muzej farmacije jedini je muzej u Hrvatskoj osnovan od neke privatne kompanije, koji je dobio suglasnost za osnivanje od Ministarstva kulture, te je upisan u Upisnik javnih i privatnih muzeja u Republici Hrvatskoj u kojoj postoji duga radicija ljekarništva.

Još davne 1271. godine potvrđeno je postojanje prve ljekarne na području današnje Hrvatske. 29. listopada te godine u Trogiru je sastavljen zapisnik o kupoprodaji ljekarne. Prema tom dokumentu, najstariji poznati ljekarnici na području Hrvatske zvali su se Mucio i Orlandino Capponi. U spomen tome događaju, u Hrvatskoj se 29. listopada obilježava Dan ljekarni.

Također, mnogima je poznata samostanska ljekarna Male braće u Dubrovniku, koja datira u 1317. godinu.


JGL MUZEJ FARMACIJE – ZAŠTO I KAKO?

Farmacija je dala neporeciv doprinos ljudskoj civilizaciji i kulturi. Vjerujem da će ovaj bogat i zanimljiv postav potaknuti zanimanje brojnih građana Rijeke, kao i naših gostiju. Presretan sam što smo baš mi iz JGL-a uspješno realizirali ovaj projekt i što možemo našem gradu, u godini u kojoj nosi titulu Europske prijestolnice kulture, dati još jedan kulturni i edukativni sadržaj te sve posjetitelje uvjeriti koliko je hrvatsko ljekarništvo bilo i jest napredno te koliko je ukorak sa svjetskim trendovima u farmaciji. – izjavio je prilikom otvorenja muzeja Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a i idejni začetnik osnivanja JGL Muzeja farmacije.

Osnivač muzeja želio je vlastitim udjelom doprinijeti programu Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020., te promovirati ljekarništvo i još povećati ugled vlastitog poduzeća.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana