SUŠAČKA REVIJA broj 113/114

 


dječja kuća

POVIJEST DJETINJSTVA U RIJECI

Kristian Benić

Proljeće 2021. godine ostat će u Rijeci upamćeno kao trenutak nastanka famozne Dječje kuće u kvartu kulture Benčić. Riječ je o jednoj od najvećih investicija u kulturu u Hrvatskoj uopće, a realizira se u prostoru bivše sušare duhana u ciglenom objektu kao dio revitalizacije poznatog kompleksa. Prostor je to koji iz pozicije mrtvog „nemjesta”, gradske „crne rupe” koja niti je bila adekvatna infrastruktura za suvremenu tvornicu niti je zaslužila da bude improvizirano parkiralište automobila i stanište golubova, postaje jedna od najvažnijih gradskih točaka odrastanja. Mjesto je to stvaranja nove kulture za djecu, roditelje i sve razigrane pojedince čiji programsko-sadržajni život nastaje suradnjom Gradske knjižnice Rijeka, Art-kina, Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Osnovni princip rada riječke Dječje kuće jest sinergija i multidisciplinarnost, što zapravo znači da se četiri ustanove isprepliću i povezuju ne samo u međusobnoj plodnoj suradnji, nego i u programskim sadržajima u kojima lutkari pričaju priče iz Stribora, ljubitelji knjiga ulaze u svijet 3D printanja, mali filmaši rade animacije moguće upravo s lutkama koje izrađuju njihovi prijatelji na lutkarskim radionicama…

Dječja kuća je u javnom prostoru, uglavnom medijskog i društveno-mrežnog profila, tematizirana podosta, i to na različite načine – kao zanimljiva arhitektura jer nastala je kao novi objekt unutar postojeće ciglene opne s potpuno novim funkcionalnostima, kao urbanistički potez jer se njome revitalizira prošireni gradski centar i prvi put u pravi javni prostor pretvara nešto čemu obični Riječani nisu imali pristup dva stoljeća. S rastom i oblikovanjem programa tek će postati zanimljiva kontekstualizacija kroz prizmu pedagogije, stručnjaka za odgoj, djetinjstvo... Ovih nekoliko crtica pokušaj su jednog od početnih doprinosa toj zanimljivoj temi jer, uostalom, ne postoji kakva ispisana ili detaljno istražena povijest djetinjstva u Rijeci, a koja bi dodatno utvrdila i koji su to teorijski pristupi imali prevladavajuću ulogu. Dječju kuću treba promatrati kao dio jedne specifične riječke evolucije djetinjstva, odrastanja i odgoja, a čije niti možemo pratiti od 1950.-ih godina XX. stoljeća.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana