SUŠAČKA REVIJA broj 113/114

 


razgovor

ZORAN JURANIĆ

Ante Peričić

Kakvu razinu opće kulture ostavljamo novim generacijama?

Akademik Zoran Juranić (74) hrvatski je skladatelj, dirigent i redoviti profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Rođeni je Riječanin, bio je na čelu sve tri hrvatske nacionalne Opere, skladao je pedesetak djela iz područja orkestralne, komorne, klavirske i vokalne glazbe, dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja te rado viđen gost u inozemnim opernim i glazbenim krugovima. O akademikovom privatnom i poslovnom putu, stanju u hrvatskoj operi, revitalizaciji naše glazbene baštine i o mnogočemu drugom u narednim redcima.

Prije svega - kako ste? Kako se nosite s pandemijom, kako ste proživjeli oba zagrebačka potresa?

Hvala, dobro sam. Pandemija me nije direktno zahvatila, za sada. Nažalost, u potresu mi je jako stradao stan, a onaj petrinjski ga je dodatno oštetio, pa još nisam počeo s popravcima. Dva puta sam selio, no sad živim s mojom partnericom u lijepom stanu, čeka me samo ,,transfer” moje biblioteke i ostalih stvari. Kako sam čitavu godinu pisao operu za riječko kazalište - uz dva potresa, dvije selidbe i pandemiju - mnoge stvari još čekaju.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana