SUŠAČKA REVIJA broj 115/116

 


kazalište

FIUMANKA S RUŽOM

Marin Krstulović

Ksenija Pajić rođena je u Rijeci 1961., gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 1984. godine. Nakon diplomiranja provela je dvije sezone angažirana u Teatru u gostima.

Još kao studentica počela je raditi na Dubrovačkim ljetnim igrama te je sudjelovala u predstavama Hamlet i Hekuba, a odmah nakon što je diplomirala, završila je u Teatru u gostima, zahvaljujući Relji Bašiću koji ju je primjetio dok je branila diplomsku radnju. Godine 1986. primljena je u stalni angažman Dramskog kazališta Gavella, čiji je i danas stalni član.

Filmsku karijeru započela je 1985. u filmu Rajka Grlića Za sreću je potrebno troje, a možda i najveću filmsku ulogu karijere ostvarila je u filmu Oficir s ružom Dejana Šorka iz 1987. g. glumeći mladu udovicu Matildu Ivančić, u Zagrebu neposredno nakon Drugog svjetskog rata.

Ksenija i Žarko Laušević, nositelj glavne muške uloge koji je za to ostvarnje nagrađen i Zlatnom arenom u Puli za najboljeg glumca, u tom trenutku bili su možda i najeksponiraniji par glumaca u bivšoj nam državi.

Nakon toga, glumila je nekoliko sporednih, ali važnih uloga (Život sa stricem, Glembajevi, Zlatne godine, Marša“, itd.) da bi 2004. godine dobila ulogu bogatašice Ane Jurak u prvoj hrvatskoj telenoveli Villa Maria ? i s time je počela njena nova karijera.

Nastupa u sve tri nadolazeće telenovele. U Ljubav u zaleđu tumačila je vlasnicu trač-časopisa Stars, Kseniju Fisher, a u Običnim ljudima tumači lik Tamare. Nakon gostujućih uloga u humorističnim serijama Zauvijek susjedi i Bitange i princeze, 2007. vraća se na male ekrane u povijesnoj telenoveli Ponos Ratkajevih. U 2009. godini, gostovala je u humorističnoj seriji Luda kuća, te je utjelovila lik oštre doktorice Karmen u telenoveli Sve će biti dobro.

Među mnogobrojnim nagradama za svoj rad, Ksenija Pajić je dobitnica nagrade za ulogu u filmu Oficir s ružom, na međunarodnom festivalu u Valenciji, te nagrade udruženja dramskih umjetnika za ulogu Gvandolen Fairfax u predstavi Važno je zvati se Ernest.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana