SUŠAČKA REVIJA broj 115/116

 


književnost

OD KLEKA DO ORLOVOG GNIJEZDA

Višnja Višnjić Karković

Putovanje Augusta Šenoe od Ogulina preko Vinodola do Senja 1874. godine

Nedavna istraživanja baštine staroga frankopanskoga grada Ledenice, na brežuljku sjeveroistočno od Novog Vinodolskog, pokrenula su niz promišljanja, pitanja i inicijativa u vezi s povijesnim referencama ovoga kraja i otvorili prostor za nova istraživanja. Dovođenje u vezu povjestice Kugina kuća, Augusta Šenoe, i Ledenica bacilo je svjetlo i na jedan povijesni posjet velikoga književnika ovome kraju, kao i na neke manje znane povijesne činjenice u vezi s tim. Ne manje značajan povod ovome članku je i 140. obljetnica smrti hrvatskoga književnika po čijem se značenju u širokom spektru umjetničkog djelovanja cijelo jedno književnopovijesno razdoblje u hrvatskoj književnosti sredine 19. st. naziva Šenoinim dobom.

Godina je 1873. Krajem listopada otvorena je željeznička pruga Karlovac– Rijeka, koja je spojena s prethodno, 1865. godine, otvorenom dionicom željezničke pruge Zagreb - Karlovac. Moglo se, dakle, jednostavno putovati vlakom od Zagreba do Rijeke i obratno. U tom je trenutku taj prometni pravac imao veliko strateško značenje. Hrvatska je u sastavu Austro-Ugarske Monarhije, pri čemu je Rijeka pod Ugarskom upravom, odvojena od banske Hrvatske. Među prvim počasnim putnicima bio je i hrvatski književnik August Šenoa, koji je to putovanje u nastavcima opisao u prilogu Hrvatski Semmering, objavljenom iste godine u dnevniku Obzor. Prvi put je vidio more i posjetio Rijeku te u svom stilu izjavio da je Hrvatska u ono doba bila lokomotiva, a Rijeka dimnjak kud je silna para izlazila

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana