SUŠAČKA REVIJA broj 115/116

 


projekti

IVAN MEŠTROVIĆ I SUŠAK

Lana Majdančić

Dvije su relativno rane godine koje se obično vežu uz Ivana Meštrovića i Sušak, 1924. i 1938. godine. Prema sadašnjim saznanjima povijest je, ipak, pisana nešto drugačije. Naime, prema Novom listu u listopadu 1924. kipar je trebao izlagati na Sušaku kao dio Nezavisne grupe hrvatskih umjetnika,a publika se s članovima Grupe trebala upoznati kroz feljtone. Ti feljtoni do kraja tekuće godine nisu objavljeni kao ni podatak o otvorenju izložbe, i zato se može zaključiti kako ona nije realizirana. Zapravo, kiparova veza s riječkim područjem započela je narudžbom za Spomenik kralju Petru Oslobodiocu, koji je projeća 1931. godine postavljen na glavno kastavsko šetalište. Veza se nastavlja s novom narudžbom za buduću župnu crkvu Svetog Ćirila i Metoda, za koju je Meštrović napravio nacrte tek 1940. godine, a ne 1938. kako se do sada navodilo. Župnik Martin Bubanj obraća se pismom Meštroviću krajem 1939. godine, na koje mu kipar odgovara početkom sljedeće, 1940. Do zabune je moglo doći jer je Meštroviću Bubanj poslao, ili donio, Položajni nacrt nove župne crkve u Sušaku, s datumom od 17. prosinca 1938. Skica crkve na tom nacrtu rješenjem je bliska crkvi Naše Gospe u Biskupiji kraj Knina, izgrađene 1938. godine. Vjerojatno je to razlog zašto se uz navedenu godinu veže taj crtež. Još je jedan razlog zašto crkvu treba smjestiti tek u 1940. Te je godine Odbor za gradnju župne crkve prihvatio Meštrovićev projekt, a dnevne i tjedne novine, koje budno prate probleme oko planirane gradnje, prvi put spominju kiparovo ime.


ŽUPNA CRKVA SVETOG ĆIRILA I METODA

Realizacija izgradnje župne crkve sv. Ćirila i Metoda u Sušaku započinjala je nekoliko puta, ali do danas nije ostvarena. Prva inicijativa za izgradnju dana je 1898. godine, a posljednja poznata stopirana je 1941. godine bombardiranjem Sušaka. Ključna tri problema koji su kočili gradnju bili su: osnivanje župe sv. Ćirila i Metoda u Sušaku, zatim pozicija gradnje, što je ovisilo o Regulacijskom planu Sušaka, te financiranje. Zadnja inicijativa započeta je 1922. godine nakon sloma Monarhije i talijanske okupacije, zbog čega pitanje gradnje nije bilo samo vjersko pitanje već i političko i nacionalno jer su građani Sušaka odlazili u crkvu pod nadzorom talijanskih fašista. Crkvu se trebalo graditi u vrtu sestara sv. Križa, te je 1925. godine izrađen idejni projekt proširenja kapele Srca Isusovog.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana