SUŠAČKA REVIJA broj 115/116

 


sport

OBITELJ CIOTTI

Eduard Hemar

U povijesti hrvatskog sporta i posebno sokolskog pokreta značajan doprinos dala je sušačka obitelj Ciotti. Najpoznatiji član obitelji Dragutin ? Drago Ciotti prije desetak godina je sa velikim zakašnjenjem od pola stoljeća afirmiran kao prvi i jedini hrvatski osvajač olimpijske medalje između dva svjetska rata. O Ciottijevima se nije do sada pisalo i ta je obitelj danas ostala nepoznata široj javnosti. Njihova veza s dvije druge ugledne sušačke sportske obitelji, Kurtini i Grkinić, također je nepoznata. Zbog toga je sazrjelo vrijeme da u našoj Reviji predstavimo povijest obitelji Ciotti i, posebno, njezine najzaslužnije pojedince.

Priča počinje u prvoj polovici 19. stoljeća. Rodonačelnik Ciottijevih bio je Joannes Ciotti di Sottocastel. Rođen je u zaseoku Sottocastello ispod mjesta Pieve di Cadoro gdje je izvorno nastalo prezime Ciotti. To mjesto nalazi se u talijanskoj provinciji Belluno. Stekao je plemićku titulu i zato je imao dodatak prezimenu po svom zaseoku. Bio je u braku sa Annom-Mariom Molena. Nije poznato koliko su imali djece, no za povijest obitelji najvažniji je njihov sin Giuseppe Cioti (1830. – 1883.). Bio je građevinski poduzetnik koji je gradio dionicu ceste Beč-Opatija. Smjestio se u Kastvu i tamo upoznao domaću djevojku Amaliju (Carolinu) Lučić (1829. – 1901.), koju je oženio. U braku im se rodilo osmero djece: Giulia, Josipa, Giovanna - Nina, Maria Carmela, Filomena - Menka, Giuseppe (Josip), Marija - Mimica i Karlo. Sudbina je htjela da je Giuseppe Ciotti kao građevinarac otišao raditi na izgradnji Sueskog kanala. To je bio jedan od najvećih građevinskih poduhvata u 19.stoljeću. Nažalost, kao i mnogi drugi radnici, razbolio se od kolere i umro. Pokopan je u Aleksandriji (Egipat). Supruga Amalija je zbog te nesreće sama podizala djecu. Njezine kćeri Menka, Nina i Marija su u Rijeci ili Sušaku (taj podatak ostao je nepoznat) otvorile krojački salon. U salonu je učila šivati Albina Blečić (tada se prezime pisalo Blecich) iz Sušaka i pritom upoznala njihovog brata Giuseppea (Josipa) Ciottija. Između njih dvoje dogodila se ljubav i 7.svibnja 1894. stupili su u brak.

Giuseppe (Josip) Ciotti rođen je na Sušaku, 5. ožujka 1865. Školovao se za učitelja. Njegova suprugaAlbina Blečić rođena je na Sušaku, 8. ožujka 1876. Potekla je iz bogate obitelji sa Krimeje, koja je bila vlasnik vinograda i trgovala je vinom. Nakon stupanja u brak preselili su se kod njezine obitelji na Krimeju. Imali su desetero djece. Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće tako veliki broj djece bio je čest slučaj bez obzira na društveni položaj obitelji. Kronološki prema rođenju bili su to: Josip, Gemma, Lina, Marija, Božena, Luiza, Dragutin, Zorka, Ante i Josipa. Albina je, nažalost, preminula prilikom poroda jedanaestog djeteta u 46. godini, 13. kolovoza 1921. Suprug Giuseppe preminuo je u 62. godini, 23. prosinca 1926.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana