SUŠAČKA REVIJA broj 115/116

 


ličnosti

HEINZ OTTO SCHILD

Irvin Lukežić

Farmakolog svjetskoga glasa, član Kuće slavnih Britanskog farmakološkog društva čije je ime ovjekovječeno tzv. Schildovom jednadžbom

Liječnik i istaknuti britanski farmakolog Heinz Otto Schild rodio se u Rijeci 18. svibnja 1906. godine, u dobrostojećoj građanskoj obitelji nedavno doseljenoga ravnatelja Mađarskoga parobrodarskoga društva Adria Hermana Schilda i njegove supruge Tekle, rođene Spiegel. Nešto više od pol godine prije njegova rođenja bila je potpisana znamenita Riječka rezolucija. Iste godine kada se rodio, osnovano je brodogradilište Ganz-Danubius u Brgudima, koje će kasnije postati Treći maj, a na Gradskom tornju podignuta je alegorijska skulptura riječkoga orla koju je izradio Vittorio de Marco. Bilo je to vrijeme neposredno prije početka Prvog svjetskog rata, koji će dovesti do ogromnih preokreta i značiti kraj staroga poretka u Europi, zahvaćenoj vrlo burnim društvenim i političkim promjenama. Posebno će se to osjetiti u Rijeci, a razvoj političkih događaja izravno će utjecati na obitelj Schild, koja će biti prisiljena napustiti taj grad i preseliti se u Njemačku. Svojim su obiteljskim korijenima Schildovi bili povezani s Istočnom Europom, odnosno, velikom i razgranatom zajednicom Aškenaskih Židova.

U Rijeci je Heinz Otto Schild proveo prvih šesnaest godina svoga života. Premda se nakon toga više nikada nije u taj grad vraćao niti će s njime, barem koliko je to poznato, održavati bilo kakve veze, on će trajno ostati u njegovoj najljepšoj uspomeni kao njegov prvi i jedini zavičaj. U njemu se zarana oblikovao kao kozmopolitski intelektualac, čovjek širokih znanja i velike kulture, iznimno otvorena i radoznala duha. Rijeka je nedvojbeno bila duboko u njegovu srcu. Schildov tipično srednjoeuropski, sveobuhvatno orijentirani humanistički duh, kojega je stekao tijekom boravka u Rijeci, bio je ključan za njegov svestrano orijentirani intelektualni profil, kao i cjelokupni kasniji znanstveni rad, koji započinje u Njemačkoj, a uspješno zaokružuje dolaskom na Britansko otočje. Premda je isprva, po preporuci jednoga poznatoga obiteljskoga liječnika, studirao medicinu u Münchenu i Berlinu, kasnije se opredijelio i specijalizirao za farmakologiju, postavši vremenom vrhunski europski i svjetski stručnjak, istraživač i vrlo cijenjeni znanstvenik na tom području. Početkom tridesetih godina preselio se u Englesku, gdje je radio u laboratoriju Henryja Dalea te surađujući s Johnom Gaddumom. Ovdje ćemo se pozabaviti najvažnijim činjenicama iz njegova životopisa.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana