SUŠAČKA REVIJA broj 115/116

 


razgovor

RIJEKA DRUGAČIJA OD DRUGIH

Doris Žiković

„Rijeka je moj grad. Rođen sam u Rijeci, cijeli život živim u Rijeci i poznajem svaki kutak ovog grada. Znam kako funkcionira sustav i znam kako pokrenuti stvari! Znam što je dobro u gradu, ali znam i što treba promijeniti.“ Tako je započeo svoju kampanju na zadnjim lokalnim izborima za gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i izvojevao pobjedu u nimalo laganom zadatku. Natjecao se za riječkog gradonačelnika nakon što je, nakon 21 godine na čelu grada, Vojko Obersnel odlučio da se neće više kandidirati za tu poziciju. Za funkciju prvog čovjeka Grada pretendiralo je ukupno jedanaest kandidata, a u drugi krug ušli su Filipović i nezavisni kandidat Davor Štimac. Nakon drugog kruga, Rijeka je ostala jedini veliki grad u kojem su socijaldemokrati dobili gradonačelničko mjesto. Filipović je u konačnici osvojio oko 54,5 posto glasova birača.

Svog prethodnika Filipović, kako kaže, iznimno poštuje kao i rezultate koje je postigao u razvoju Rijeke kroz proteklih 20 godina. Mišljenja je da je njegovo iskustvo ogromno, kao i politička mudrost. No tvrdi da on ima svoj put i svoju viziju i četiri godine ispred sebe da dokaže da nije produžena ruka Vojka Obersnela, koji je zaslužan za velike investicije koje su u Rijeci realizirane u sportu i kulturi, u objektima koji su iznimno vrijedni i važni za Rijeku.

Nesporna je činjenica da nepuna polovica godine nikako nije dovoljno da bi se izvodili zaključci o upravljačkim i političkim sposobnostima gradonačelnika Marka Filipović i ljudi kojima je okružen. No dostatno je za konstataciju da su svjesni o kakvom je „zalogaju“ riječ. U razgovoru za Sušačku reviju gradonačelnik Filipović otkriva realan plan unaprjeđenja života u Rijeci, unazađenom teškom gospodarskom situacijom zbog pandemije bolesti COVID-19, barem u nekim segmentima koji ovise o gradskoj upravi, odnosno o ispunjavanju predizbornih obećanja i najava.

Pojasnio je nejasnoće oko poslovnih prostora i dinamizacije tog segmenta, govori o razvoju Rijeke kroz iduće četiri godine, ali i o vrlo važnim životnim pitanjima, kao što je nezaposlenost, osiguranje smještaja u vrtiće i jaslice za sve riječke mališane, čistoća i ozelenjavanje grada, o autobusnom kolodvoru, Galebu, art kvartu Benčić, o svom viđenju socijaldemokracije i stanja u SDP-u, kao o još nizu tema uključujući i privatni život, hobije, sklonosti i pogled u budućnost – kakvu bi Rijeku želio nakon svog četverogodišnjeg mandata.

Vrlo dugo ste politički angažirani u SDP-u čiji ste član 23 godine, a posljednjih osam godina bili ste profesionalno u politici kao zamjenik gradonačelnika Rijeke. Na lokalnim izborima građani su prepoznali da imate potrebno iskustvo za kvalitetno obavljanje gradonačelničke funkcije i da je to logičan nastavak vašeg političkog angažmana. Naslijedili ste Vojka Obersnela koji je bio 21 godinu na čelu grada. Jeste li zadovoljni kakvu vam je Rijeku ostavio?

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana