SUŠAČKA REVIJA broj 115/116

 


projekti

BOLNICA ZA 21. STOLJEĆE

Edi Jurković

"Rijeka već tri stoljeća u gotovo pravilnim razmacima od po 100 godina gradi nove bolnice, pa je red da se uz gradnju novog objekta na Sušaku podsjetimo i povijesti koja uključuje i nikad realizirani projekt velebne nove bolnice sa 600 postelja iz 1908. godine"

Prolaznici kroz Sveučilišni kampus na Trsatu ili pacijenti, sada već stare sušačke bolnice, već neko vrijeme svjedoče gradnji impresivnog objekta kolokvijalno nazvanog „Nova bolnica na Sušaku”. Završetak opsežnih građevinskih radova očekuje se prema trenutnim planovima do sredine 2022. g., a do kraja 2022. planiran je i završetak radova na opremanju bolnice, pa smijemo zaključiti da se novi bolnički objekt dobro uklapa u povijesnu matricu jer je, podsjetimo, 1722. g. izgrađen riječki Lazaret, a 1823. otvorena je prva prava Gradska bolnica, ona Svetog Duha, na vrhu današnje Ciottine ulice. Da zaključimo – neobičan matematički niz, podsjetimo da je preseljenje te gradske bolnice u zgradu bivše Vojne pomorske akademije većim dijelom dovršeno 1923. – 1924. godine.

No, vratimo se u sadašnjost koja će nam odrediti u velikoj mjeri zdravstvenu budućnost. Na sušačkom lokalitetu KBC-a Rijeka od rujna 2019. g. gradi se Bolnica za majku i dijete. Novi kompleks će sjediniti sve bolničke sadržaje trenutno smještene na lokalitetu Kantrida (Dječja bolnica) s Klinikom za ginekologiju i porodništvo te novim laboratorijskim prostorima. Osim medicinskih sadržaja, na istoj lokaciji dovršava se i zgrada tehno-ekonomskog bloka kao i parkirališni prostori, odnosno garaže.

Pred očima građana na Sušaku već je niknula zgrada nove bolnice, pred dovršetkom je fasada, a već su izgrađene konstrukcije na svim razinama u obje glavne građevine – onoj bolnice i onoj tehno-ekonomskog bloka, a u jesen 2021. g. radilo se na postavljanju instalacija.


BOLNICA ZA MAJKU I DIJETE

Za gradnju nove Bolnice za majku i dijete ključna je bila podrška Vlade RH koja je tijekom 2017. i 2018. godine donijela povijesne odluke za zdravstveni sustav Primorsko-goranske županije i Hrvatske – jer je do sada odobrila jamstvo za kreditno zaduženje projekta izgradnje nove bolnice u ukupnom iznosu 1.170.000.000 kuna, odnosno golemih 1,17 milijardi kuna (izvođenje radova i usluge u gradnji za II. fazu, iskop građevinske jame i novi OHBP – hitni prijam).

Izgradnja bolnice, jasno je, daleko prelazi granice gradskog i(li) županijskog proračuna, i to je najveća investicija u hrvatskom zdravstvu u mandatu aktualne Vlade Andreja Plenkovića. Investicija koja će obilježiti budućnost i kvalitetu medicinske skrbi za građane ovog dijela Hrvatske.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana