SUŠAČKA REVIJA broj 115/116

 


razgovor

IZNENAĐUJE ME OTPOR LJUDI PREMA CIJEPLJENJU

Vedrana Simičević

Prof. dr. sc. Bojan Polić, poznati riječki imunolog koji je nedavno izabran za budućeg predsjednika Europske federacije imunoloških društava (EFIS)

Jedan od trenutno najproduktivnijih i najpri znatijih hrvatskih znanstvenika koji djeluju u Hrvatskoj, prof. dr. sc. Bojan Polić, u rujnu jeizabran za budućeg predsjednika Europske federacije imunoloških društava (EFIS), krovne organizacije europskih imunologa koja predstavlja oko 14 tisuća znanstvenika. Polić je izabran većinom glasova, a na dužnost će stupiti 2024. godine. Poznati riječki imunolog ove je godine došao i na čelo Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, što ne čudi s obzirom da je, uz profesora Stipana Jonjića, već godinama predvodnik vrhunskih znanstvenih istraživanja koja se događaju na riječkom Medicinskom fakultetu. Dobitnik više priznanja, među kojima su i državna nagrada za znanost i nagrada Grada Rijeke, Polić se može pohvaliti znanstvenim rezultatima svoje grupe koji su objavljivani u ponajboljim svjetskim časopisima s područja imunologije kao što su Nature Immunology i Immunity. U razgovoru za Sušačku reviju otkrio nam je kako kroz EFIS misli pomoći razvoju europske, ali i hrvatske imunologije, što vidi najvećim problemima hrvatske znanosti, što istraživanja njegove grupe govore o vezi virusnih infekcija i dijabetesa, kako riječki znanstvenici istražuju Covid i kako gleda na borbu s pandemijom.

Kako je došlo do vašeg izbora na čelo EFIS-a?

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana