SUŠAČKA REVIJA broj 115/116

 


izložba

LJEKARNE RIJEKE I SUŠAKA S KRAJA 19. I PRVE POLOVICE 20. STOLJEĆA

Marin Pintur

Farmacija je dala neporeciv doprinos civilizaciji, a ljekarne i ljekarnici bili su iznimno važni za svakodnevni život i razvoj svakog mjesta. Što se tiče Rijeke, prvi zapis o farmaciji u Rijeci datira iz 15. stoljeća spominjanjem apothecariusa Antonia Pertusana, ali tek u 18. stoljeću, s gospodarskim razvojem grada i porastom broja stanovništva, dolazi do otvaranja ljekarni koje vode fakultetski obrazovani ljekarnici. U „zlatno doba“ Rijeke, na prijelazu iz 19. u 20.st., riječke ljekarne bile su ne samo zdravstvene ustanove, nego i mjesta okupljanja intelektualaca.

U nastavku donosimo pregled ljekarni koje su djelovale u Rijeci i kasnije u Rijeci i Sušaku od sredine 19. stoljeća pa do sredine 20. stoljeća. JGL Muzej farmacije tijekom srpnja ove godine organizirao je izložbu s ovom tematikom na postamentima na Korzu, a izložba se u digitalnom obliku još može pogledati u postavu muzeja u Užarskoj 11.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana