SUŠAČKA REVIJA broj 117/118

 


mostovi

MOSTOVI KVARNERSKIH OTOKA

Branko Šuljić

Unatrag godinu, dvije veliku medijsku pozornost u nas pobuđuje Pelješki most, njegova gradnja i završetak. Grandiozni objekt, kakvih je malo u svijetu, konačno je spojio Hrvatsku u jedinstvenu cjelinu. Pelješki most prelazi preko mora, a spaja kopno s kopnom! I po tome je jedinstven jer, u pravilu, prekomorski mostovi povezuju otoke s čvrstim kopnom. Za razliku od Pelješkog mosta, na hrvatskom Jadranu imamo mnogo više mostova što povezuju otoke s kopnom, ali i otoke međusobno. I ne od jučer, nego desetljećima, pa i stoljećima. Barem tako kazuje predaja… I to je ono što podrazumijevamo pod pojmom mosta.

Da, mostovi se grade da bi povezivali ljude, omogućili im svladavanje prometnih zapreka, brže putovanje, smanjivanje udaljenosti. Mostovi se podižu iznad voda, najčešće preko rijeka, ali isto tako ljudi premošćuju dijelove jezera i mora.

Mnogo je i mostova podignutih iznad kopnenih prostora. Za razliku od onih što povezuju dvije obale, njih je struka nazvala vijaduktima. Da se zna razlika, iako im je funkcija identična! I njih više nećemo spominjati. Nama su tema mostovi kvarnerskih otoka, četiri mosta i – četiri otoka.

Dogodilo mi se više puta – mnogi ostaju iznenađeni kada im kažem da kvarnerski otoci imaju četiri mosta. Kako četiri, gdje se nalaze, najčešće je protupitanje. Svi znamo za dva velika mosta što su često u središtu medijske pažnje, prometno i gospodarski iznimno značajna. To su Krčki i Paški most. Tko za njih nije čuo, barem u našem kraju? Druga dva, znatno manja, ali i starija, rijetki će spomenuti. Možda su i prešli preko njih, a da nisu pomislili da su mostovi, i to važni. Smješteni su na lošinjsko-creskom otočju – most Osor i most Privlaka. Prvi spaja otoke Cres i Lošinj, a drugi dva lošinjska otoka. I to mnogi zanemaruju, ili ne znaju. Lošinj nije jedan otok, postoje dva otoka Lošinja. Naš je problem, pa i nemarnost, što ih nismo službeno definirali. Geografska znanost davno je svoje rekla.

I ne treba u tome velike filozofije, niti stručnih dokazivanja. Još u klupama osnovne škole naučili smo da je otok svako kopno okruženo morem. I jasno je da imamo dva otoka Lošinja. Prostor što ga podrazumijevamo pod jedinstvenom otočnom cjelinom, na jednom je mjestu presječen, dijeli ga more. I to su dva otoka! Samo se treba dogovoriti, odnosno definirati kako nazvati ta dva lošinjska otoka. Znanstvenici su ih nazvali Veli Lošinj i Mali Lošinj. Ispada, međutim, da su na otoku Mali Lošinj oba naselja - Veli i Mali Lošinj. Neki, zato, zastupaju mišljenje da bi otoke trebalo nazvati prema najvećim naseljima na njima, što bi značilo – Nerezine i Mali Lošinj. O tome nećemo razglabati, neka odlučuju mjerodavni. U ovom tekstu bavimo se mostovima.

Među kvarnerskim mostovima, ali i jadranskima u cjelini, dva imaju posebne pozicije – Paški i Krčki. Otok Pag prvi je hrvatski otok što je mostom spojen s kopnom. Drugi, impozantni dvodijelni Krčki most od svih je najprometniji. Toliko vozila prelazi preko njega da se s vremena na vrijeme čuju ideje o gradnji paralelnog mosta većeg kapaciteta.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana