SUŠAČKA REVIJA broj 117/118

 


farmacija

ALGA - ANĐEO ČUVAR VAŠEG ZDRAVLJA

Marin Pintur, JGL Muzej farmacije

Vjerujem kako se mnogi stariji čitatelji sjećaju spominjanja Alge za masažu iz priča svojih nona. Ljekarničko kozmetički laboratorij Alga ostavio je dubok trag ne samo u strogo medicinsko-farmaceutskoj povijesti, nego i u društvenoj povijesti Rijeke i Sušaka. Alga je bilo farmaceutsko poduzeće koje je dobilo ime po, današnjim rječnikom rečeno, najpoznatijem brendu kojeg je u svojoj ljekarni u Rijeci proizvodio i prodavao Dinko Budak.

Dinko Budak i njegov kolega farmaceut, i također vizionar, Vladimir Kezele, stvorili su modernu firmu sa sjedištem u Sušaku, koja je u međuratnom razdoblju zapošljavala više od 50 djelatnika.

Poseban trag Alga je ostavila u marketinškoj industriji i načinu promocije i prodaje svojih proizvoda, a dokaz tome je da se i danas lako mogu pronaći Algini oglasi, prospekti, bočice i slični materijali koji datiraju u 30-e i 40-e godine prošlog stoljeća. Budak i Kezele bili su među pionirima drugačije vrste marketinga.

Nažalost, daljnji razvoj Alge prekinuli su događaji početkom 40-ih godina 20.stoljeća, svjetski rat te kasnija nacionalizacija. Uspomenu na Algu možemo oživjeti razgledavanjem postava JGL Muzeja farmacije te Muzeja grada Rijeke. Naravno, ne smijemo zaboraviti spomenuti i stambenu zgradu koja se nalazi na adresi Šetalište XIII divizije 11, čija je izgradnja završena 1937., te se nazivala Palača Alga.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana