SUŠAČKA REVIJA broj 119/120

 


sport

MILAN GRABOVAC, LEGENDA KVARNERA

Ico Mikuličić

Mnogi riječki ljubitelji košarke i danas se sa sjetom sjećaju vremena kad je na Trsatu u Dvorani mladosti „stanovala“ vrhunska košarka. Riječki „mulci“ s „Nafte“, Bulevarda, Brajde, Kozale, Kantride i iz ostalih malih kvartovskih klubova vinuli su se u visine stvorivši generaciju bogatu talentima što se sedamdesetih godina prošlog stoljeća okupila u Kvarner i popela skoro do vrha tadašnje države. A to je u to vrijeme to značilo i vrh Evrope.

Da prođu neporaženi Trsat i Kvarner muku su mučili i prvaci Evrope: Jugoplastika, Cibona, Bosna i uvijek fantastični Zadar, da ne govorimo o ostalim također jakim tadašnjim provoligašima Partizanu, Crvenoj zvezdi, Olimpiji... Kvarner je bio tvrd orah, ali sazdan od riječkih momaka s još nekoliko igrača koji su došli ojačati klub, a najpozntiji je svakako bio Sveti Nikola - Nikola Plećaš. Čovjek koji je svojim iskustvom i znanjem podigao fantastične mlade snage Kvarnera koji su tih sedamdesetih, točnije 1971. i 1972, dva puta bili juniorski prvaci Jugoslavije. Nekolicina je tako dospjela i u tadašnju reprezentaciju mlađih uzrasta koja je bila na vrhu Evrope.

U Gorici 1971. godine evropski kadetski prvaci postali su i članovi Kvarnera – Milan Miličević i Željko Morel zajedno s velikanima kao što su bili Mirza Delibašić i Dragan Kićanović... Morel je bio čak proglašen za najboljeg centra Evrope.

Treći reprezentativac Kvarnera Milan Grabovac nije zaigrao na tom preventsvu u Gorici jer je bio mjesec dana prestar! No zaigrao je sljedeće godine na Evropskom prvenstvu juniora u Zadru. Tada je nakon pobjede na SSSR-om Jugoslavija ponovno postala evropski prvak, ali ovog puta u nešto starijoj juniorskoj konkurenciji. U toj poznatoj reprezentaciji u kojoj su igrali Kićanović, Delibašić, Perinčić, Jerkov, Žižić, Macura, Grgin, Beravs... bio je još jedan odličan član Kvarnera - Milan Miličević koji je i godinu ranije bio evropski prvak s kadetima.

Nakon tih velikih igara na evropskim prvenstvima počele su svima iz tih mladih reprezentacija pljuštati ponude velikih. No ova riječka trojka na kraju je ipak ostala u Kvarneru i na Trsatu te iznjedrila najsjajnije razdoblje riječke košarke. Poslije su tu došle nove velike domaće nade, Pilepić, Nakić, Poljak i brojni drugi. Ali u to vrijeme na Trsatu je još nešto bilo veličanstveno – publika.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana