SUŠAČKA REVIJA broj 119/120

 


brodogradnja

NIKOLA ŽORIĆ JE KRIV ZA SVE!

Branko Šuljić

Poslovno stoljeće brodogradilišta Punat

Slavlje jubilarnih obljetnica u nas je uobičajeno, lako nalazimo povode za feštu. Ne mora to uvijek biti neka velika i okrugla godišnjica, važno je slaviti i – dobro proslaviti. Pamtim, svojedobno sam nazočio velikoj fešti s nekoliko stotina uzvanika. Tvrtka velikih pretenzija koja više ne postoji, slavila je petu godišnjicu poslovanja. Ne znam kako se prema tome odnose u velikom i bogatom svijetu, ali znam za primjere gdje su ozbiljne obljetnice skromno obilježene. Mi Hrvati smo drugačiji, i ne samo mi, nego i ostali u našem okruženju! Ma nije bitan broj godina, važno je slaviti! Ipak, nije uvijek baš tako, ima jubileja koje se moraju slaviti!

Sredinom ove, 2022. godine veliki jubilej proslavilo je Brodogradilište Punat – 100-tu obljetnicu. To se uistinu mora proslaviti! Boduli su to učinili na dostojan način, onako kako dolikuje. Slavio je Punat, slavio je i otok Krk! Kroz stoljeće poslovanja u kontinuitetu kroz puntarski škver prodefiliralo je mnoštvo otočana, iz Punta i okolnih mjesta. Sva njihova imena objavljena su u monografiji tiskanoj u povodu jubileja. Svi, abecedno, ukupno njih 1560, uključujući Nikolu Žorića, osnivača i dugogodišnjeg vlasnika Brodogradilišta.

Da, Nikola Žorić „krivac“ je za sve, baš kao što je u prvim mjesecima poslije Drugog svjetskog rata bio krivac zato što je vlasnik Brodogradilišta, pa mu je ono konfiscirano i – postalo društveno vlasništvo. Nikola Žorić, a godinama sam čitao tekstove u kojima je stajalo Zorić. Čudilo me odakle to prezime na Krku.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana