SUŠAČKA REVIJA broj 119/120

 


povijest

BAKARSKA OBMANA I AUSTRIJSKI ODGOVOR

Danilo Prestint

U siječnju 1918. godine, zahvaljujući avionskom izviđanju Bakarskog zaljeva. otkriveno je da se među usidrenim parobrodima nalazi i ratni brod tipa Habsburg. To je bila prilika! Zašto ne pokušati ući u zaljev i ostaviti poruku Austrijancima, mislili su Talijani? Prepreka je bilo mnogo, a najveća je bila što Bakarski zaljev ima relativno uzak ulaz, a brodovi su se nalazili na dnu zaljeva. Uz to, torpiljarke su trebale ostaviti MAS-ove na ulazu u zaljev, a odatle do brodova trebalo je ploviti u tišini koristeći električne motore s malom autonomijom. No, unatoč tome, Talijani su odlučili pokušati; odnosno to je odlučio izvesti vojnik, mitraljezac, mornar, pilot i pjesnik Gabrielle D'Annunzio!

Ujutro desetog veljače 1918. godine iz Venecije polaze MAS-94, MAS-95 i MAS-96 koje tegle torpiljarke Alba, Audacei Animoso (razarači deklasirani u torpiljarke)!

Što se ustvari zbivalo, da li je zaista to bila junačka akcija kako ju predstavlja D'Annunzio? Ne, bio je to pravi spin, obmana javnosti.

U Bakarskom zaljevu nije bilo ratnih brodova ni trgovačkih brodova u plovnom stanju. Bilo je tek nekoliko ribarskih brodova, starih teretnih parobroda na mrtvom vezu u očekivanju odlaska u rezalište, a niti jedan od njih nije potopljen, nije dignut u zrak, niti je snažna eksplozija probudila Bakrane! Nitko ništa nije primijetio. Nije bilo protupodmorničkih zapreka!

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana