SUŠAČKA REVIJA broj 119/120

 


razgovor

MELITA ŠUNJIĆ: RIJEKA JE GRAD BEZ ŠMINKE

Svjetlana Hribar

Kad mi je 2018. moja prijateljica i kolegica, bečka novinarka i publicistica Melita Šunjić – inače rođena Riječanka – javila da planira doći u Rijeku na dva do tri mjeseca za vrijeme trajanja programa Europske prijestolnice kulture, pomislila sam: Što će sama raditi u Rijeci ljeti kad je grad prazan zbog godišnjih odmora, pritom vruć i neatraktivan… Ali, nisam je pokušala odgovoriti od nauma. Kao novinarka u kulturi znam koliko se Rijeka trudila oko dobijanja titule EPK, a i sama sam bila ponosna što smo baš mi odabrani da u 2020-oj podijelimo krunu s irskim gradom Galloweyom. Sjetila sam se koliko sam željela posjetiti Graz dok je bio EPK, tako da sam podržala njenu ideju o dolasku, iako sam mislila da će ta avantura trajati kraće od planiranoga. Ali, kad je stigla u Rijeku, opremljena obiteljskim uspomenama kao i znanjem koje je – kao iskonska novinarka – upijala iz najboljeg riječkog vodiča, knjige Radmile Matejčić Kako čitati grad, nastojala sam i ja dati svoj prilog njenom boravku, koji je zaista potrajao duže od dva mjeseca, točnije, do trenutka kada je jesen donijela poznate riječke kiše …

Iako rođena u Rijeci, Melita Šunjić nikada nije živjela u rodnom gradu – njena je obitelj preselila u Austriju dok je bila beba. Odrastala je uz starijeg brata, oca i majku, u okruženju tradicionalne obitelji s naših prostora koja nije željela zaboraviti svoje korijene. Vezu s domovinom održavali su ljetnim posjetima Novom Vinodolskom i kratkim dolascima u Rijeku. Studirala je komunikaciju i na tom polju i doktorirala, započela karijeru u novinarskoj profesiji, a onda 25 godina radila za UNHCR, kao jedna od njihovih međunarodnih glasnogovornica u Europi, Aziji, Africi i na Bliskom istoku.

Od 2018. godine, točnije otkako je u mirovini, vodi svoju agenciju koja se bavi komunikacijom i istraživanjima na polju migracija (Transcultural Campaigning).

Njen boravak u Rijeci tijekom ljeta 2020. bio je prvo pravo upoznavanje s rodnim gradom, a rezultirao je knjižicom Kulturhauptstadt Rijeka Europa Erlesen, objavljenoj u Austriji, na njemačkom jeziku, početkom ove godine.

A ovoga ljeta, u Muzeju grada Rijeke, koji joj je pružio gostoprimstvo, Melita H. Šunjić predstavila je svoju knjigu priča o Rijeci u vrijeme titule Europske prijestolnice kulture i dobila naznake da bi se knjigu moglo prevesti na hrvatski jezik, iako osobno mislim da bi bila korisnija na stranim jezicima, poput nekog neformalnog vodiča onima koji žele upoznati Rijeku viđenu očima strankinje.

Koja to ipak nije...

Jer, Melita Šunjić jest Riječanka, iako nije odrasla u Rijeci. Svoj rodni grad upoznala je tek sad – nakon življenja i rada po cijelom svijetu.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana