SUŠAČKA REVIJA broj 119/120

 


sušak

JOSIP MIKULIČIĆ I VILA OLGA

Igor Žic

Godina 1925. bila je dobra za grad Sušak! Poslije dramatičnih događaja u vrijeme D’Annunzija, situacija se smirila i život se polako vraćao u svoj normalan tok. Novi, metalni, prekogranični most na Rječini još nije bio sagrađen (bit će otvoren 31. prosinca 1926.), no dovršena je impresivna Prva hrvatska štedionica nasuprot hotela Kontinental, a inženjer Zlatko Prikril izveo je nacrte za sušačko Gradsko kupalište na Delti, koje će ubrzo započeti s radom

Početkom ljeta u Martinščici otvoreno je dječje odmaralište Jadranske straže iz Splita. Raspolagalo je s 32 čamca, dva igrališta za tenis, igralištem za košarku te kriket. Dva puta mjesečno organizirani su izleti brodom do Krka i Raba. Započela je s radom legendarna Alga, kozmetičko-ljekarnički laboratorij. Vlasnici su bili Dinko Budak i Vladimir Kezele, a ubrzo su zapošljavali 36 osoba. Glavni proizvodi bili su: Energin, željezovito kino-vino, Alga, lijek protiv reumatičke boli, Magna, prašak za probavu, te Vale, pločice protiv kašlja i plućnog katara. Firma je izvozila svoje proizvode diljem Europe i u Sjedinjene Države.

Najljepši dio grada i tada su bile Pećine, iako je glavna obalna cesta – originalno Dorotejska, a tada Šetalište Prestolonasljednika Petra, preko ljeta bila izrazito prašnjava, a tijekom jeseni prilično blatnjava.

Tamo gdje prema jugu prestaje lučki dio grada počinju Pećine, t.j. obala pećinastog oblika, od koje se odbijaju valovi. Ova divna romantika izrađena je vještom umjetničkom rukom i tu se diže dugi red sušačkih vila i pansiona, koji se svršava rtom što skriva ulaz u veliku morsku uvalu, Martinšćicu. Pećine su, dakle, kupališni dio Sušaka. Uz sam morski žal dižu se dva najveća sušačka pansiona: hotel Jadran i hotel Park (ex Sanatorijum). Oba hotela snabdjevena su potpunim komforom i mogu primiti u sebe najodabraniju publiku. Ova dva hotela kojima valja pribrojiti i pansion gospođe Reš, rade u ljetu najviše sa strancima. Svaki od njih imade svoje vlastito morsko kupalište za svoje gostove, dok je krasno kupalište Jadran otvoreno svakome.“ (N.N.: Vodič po morskim kupalištima Gornjeg Jadrana, Sušak, 1925., str. 15-16)

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana