SUŠAČKA REVIJA broj 119/120

 


glazba

DEVET ŽENA KOJE POMIĆU GRANICE VIŠEGLASJA

Svjetlana Hribar

Legendarni Queenovci u izvedbi klape Luka

Raspisivanje pjevačkih dionica i višeglasno aranžiranje potpurija grupe Queen se može zbilja činiti neobično za jednu klapu, ali razlog zbog kojeg sam prije četiri godine prihvatio mjesto voditelja klape Luka – bilo je pomicanje granica... Želio sam da njihovo višeglasje koristimo na više različitih načina, osim onog već poznatog, kaže Andrej Babić, svestrani riječki glazbeni umjetnik, s dugogodišnjim iskustvom.

Povod je ovom tekstu neočekivani zaokret u repertoaru klape Luka. Naime, nakon tri i pol desetljeća hvaljenog i nagrađivanog ženskog klapskog pjevanja– uz povremene izlete u pop, rock, jazz aranžmane i šlagerske vode – ovjenčana s pet omiških zlatnih štitova i hrvatskim diskografskim Porinima, Klapa Luka bljesnula je novim repertoarom i imageom: ? capella izvedbom potpurija od četiri hita grupe Queen. Prva izvedba dogodila se na humanitarnom koncertu u sportskoj dvorani Zamet, u jesen 2019., kada se devet djevojaka pojavilo na pozornici i višeglasno grunulo: Is this a reallife? Is this just fantasy?

Nakon početnog šoka, uslijedilo je prepoznavanje i potpuna euforija. Publika je reagirala uključivanjem mobitela, pjevanjem s nama… Tad smo shvatile da smo učinile pravi izbor, kaže Jagoda Lesica, predsjednica klape Luka, drugi alt rijetko dubokog baršunastog glasa, zaslužna za onaj „masni zvuk”.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana