SUŠAČKA REVIJA broj 119/120

 


glazba

VAŽNO JE ZVATI SE ELVIS

Marin Krstulović

Elvis Stanić – jazz-gitarist, harmonikaš, skladatelj i producent

Rođen u Rijeci, djetinjstvo i mladost provodi u Opatiji, živi u Opriću, iznad Lovrana. Nakon završetka klasične glazbene edukacije (harmonika) posvećuje se jazzu, bluesu i rock-gitari. Vodio je nekoliko rock i pop-sastava, te je djelovao kao studijski glazbenik i glazbeni producent na mnogim pop-projektima zvijezda hrvatske glazbene scene.

Diplomirao je vizualne komunikacije na Katedri za likovnu umjetnost Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Godine 1994. osvojio je naslov najtalentiranijega novog studenta i potpunu stipendiju prestižnog američkog Berklee College of Music, iz Bostona, gdje je studirao jazz-kompoziciju, a tijekom bostonskih dana surađivao je s poznatim jazz-glazbenicima (Jim Kelly, Dennis Montgomery itd). Nakon povratka u Hrvatsku utemeljio je 1996. fusion-skupinu Elvis Stanić Group, s kojom je snimio niz nagrađivanih albuma s originalnim skladbama. Samostalno ili sa svojim sastavom nastupao je na mnogim jazz-festivalima u zemlji i inozemstvu, a dva je puta nastupio na jazz-festivalu u Montreuxu. Surađivao je s mnogobrojnim hrvatskim i stranim jazz-glazbenicima (Boško Petrović, Jazz-orkestar HRT-a, Neven Frangeš, Tamara Obrovac, Matija Dedić itd.).

Desetak godina nastupao je u pratećem bendu novosadskog kantautora Đorđa Balaševića, gdje je naslijedio Josipa Bočeka. Poslije surađuje s Oliverom Dragojevićem, Josipom Lisac i mnogim drugima. Sklada i scensku glazbu, glazbu za 3 albuma riječkog zbora Putokazi te nekoliko mjuzikla.

Utemeljio je i vodi Jazz ExTempore, multikulturni glazbeni projekt koji svake godine okuplja vrsne poznavatelje vlastite kulturne baštine i suvremenih glazbenih smjerova iz različitih regija Europe i svijeta, a već 23 godine u Opatiji i okolici organizira Liburnija Jazz festival.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana